SLOVO

Slovenskega šampiona pokopali v pokalu

Objavljeno 23. februar 2019 08.54 | Posodobljeno 23. februar 2019 08.54 | Piše: Oste Bakal

Umrl je atlet Milan Balek, šampion v krosu in hitri hoji.

Prekmurec je zadnja leta preživel v Volavljah nad Ljubljano, pokopali so ga v Idriji.
MURSKA SOBOTA – Slovensko in mednarodno športno javnost je pretresla žalostna vest, da je v 69. letu umrl nekdanji vrhunski atlet ter večkratni prvak in rekorder Jugoslavije in Slovenije v hitri hoji Milan Balek. S kraljico športa se je aktivno ukvarjal od 1. oktobra 1966 do 17. oktobra 1991, to je četrt stoletja, kar dokazuje njegovo veliko predanost športu. V 70. letih prejšnjega stoletja je bil odličen v tekih na dolge proge in v krosu, v 80. letih pa se je proslavil v danes pri nas nekoliko pozabljeni disciplini – v hitri hoji.

Postavil je slovenske in jugoslovanske rekorde v vseh razdaljah hitre hoje.

image
Balek se je z atletiko aktivno ukvarjal četrt stoletja. FOTO: Oste Bakal
Balek, ki je med športnimi prijatelji veljal za zelo pozitivno, družabno in veselo osebnost, se je rodil 17. oktobra 1950 v Murski Soboti, kjer je kot član AK Pomurje začel atletsko kariero. Pozneje je bil član AK Velenje in na koncu ŽAK Ljubljana. Njegovo športno pot sta zaznamovali trenerski legendi Mirko Šeruga - Mimi v Murski Soboti in Martin Štajner v Velenju; s slednjim, velikim strokovnjakom za hitro hojo, je ostal v stiku tudi po letu 1978 in z njim dopisno sodeloval do konca svoje športne poti.

Še vedno veljajo njegovi slovenski ali jugoslovanski rekordi v hitri hoji (5 km v dvorani, 5, 10, 20, 30, 50 km in na eno uro).

Dvakrat je bil v hitri hoji prvak Jugoslavije (1984. na Igmanu in 1990. v Splitu), večkrat podprvak. Leta 1990 se je udeležil evropskega prvenstva v Splitu, kjer je v hitri hoji na 20 km osvojil 22. mesto, na balkanskih prvenstvih pa ima uvrstitve od 4. do 7. mesta. Za atletsko reprezentanco Jugoslavije je zbral 10 nastopov, enega za reprezentanco Slovenije leta 1998, ko je star 48 uradno končal športno pot. V hitri hoji je bil na natanko 114 tekmovanjih in prav na nobenem ni bil diskvalificiran, kar se v hitri hoji sicer pogosto dogaja. Leta 1984 so ga izbrali za športnika Pomurja, dobil je priznanje občine Velenje.

Milan Balek je vrsto let živel in delal v Ljubljani, zadnjih pet let pa v Volavljah nad Ljubljano. Nikoli ni pozabil rodnega Prekmurja in številnih prijateljev, pokopali pa so ga v Idriji. Njegova družina se je odločila, da ga po upepelitvi k počitku položijo v pokalu, ne v žari. 
Deli s prijatelji