KORONAVIRUS

Znano, kako bosta slovenska potnika prišla domov

Slovenska državljana z ladje Diamond Princess bosta v Slovenijo odšla z berlinskega letališča.
Fotografija: Dobra novica za potnike. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dobra novica za potnike. FOTO: Reuters

Slovenija bo najela letalo za evakuacijo slovenskih državljanov z ladje Diamond Princess. Po predvidenem načrtu bo letalo z evropskimi državljani, ki bo poletelo iz Japonske, pristalo na berlinskem letališču Tegel, nato pa bosta slovenska državljana z najetim komercialnim letalom poletela v domovino.


Za STA so na zunanjem ministrstvu danes potrdili, da se oba slovenska državljana počutita dobro in da bosta v Slovenijo predvidoma prišla v soboto. Čas prihoda je v Slovenijo je odvisen od formalnosti na prvem letališču.

Stroški najema letala iz Berlina bodo do 20.000 evrov. Uprava za civilno zaščito in reševanje bo v okviru mehanizma EU za krizne razmere Evropsko komisijo zaprosila za povračilo stroškov najema in poleta letala v Slovenijo v višini 75 odstotkov.

Ministrstvo za zunanje zadeve je v okviru konzularnega kriznega odzivanja EU v dogovoru z italijanskim in nemškim zunanjim ministrstvom sprejelo ponudbo kriznega oddelka italijanskega zunanjega ministrstva, da v evakuacijo državljanov EU z ladje na Japonskem vključijo tudi slovenske državljane.

Strinjajo se, da je to najboljša rešitev

Urad vlade vlade za komunikacijo je po današnji dopisni seji vlade še dodal, da so se predstavniki zunanjega ministrstva, ministrstva za zdravje, ministrstva za obrambo in ministrstva za notranje zadeve strinjali, da je najustreznejša in finančno najracionalnejša rešitev za vrnitev slovenskih državljanov z berlinskega letališča najem komercialnega letala.

Poleg slovenskih državljanov bo na letalu tudi hrvaški državljan z omenjene ladje. Zunanje ministrstvo se je namreč v okviru sodelovanja EU na področju reševanja državljanov in na podlagi zaprosila hrvaškega veleposlaništva v Ljubljani strinjalo, da skupaj s slovenskima državljanoma iz Berlina pripeljejo tudi njega. Hrvaške oblasti ga bodo prevzele s svojim zdravstvenim vozilom neposredno po pristanku na letališču v Sloveniji. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je bilo na krovu ladje skupno šest hrvaških državljanov, od tega pet članov posadke.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije