RAZOČARANJE

Slovenska mama ogorčena: učiteljica mu je zabila dva v eni uri

Na ministrstvu pojasnjujejo, da to ni prepovedano.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay

LJUBLJANA – Šolsko leto se vztrajno bliža koncu, večina učencev že ima zaključene ocene. A vsem se ni izšlo ravno po načrtih, med drugim se je na to temo razjezila ena od mamic na slovenskem forumu. Učiteljica glasbe naj bi pri ustnem spraševanju ocenila več učencev kar z dvema negativnima ocenama, in to v enem dnevu.

»Najprej jih je vprašala enkrat, ker pa naj ne bi mogla zaključiti ocene, jih je vprašala takoj še enkrat in dala še eno enko. Je to splošna praksa?« se sprašuje mamica. 

Predhodne ocene njenega otroka naj bi bile 4, 2 in 4, nato pa je učiteljica dodala še dve enki in mu predmet zaključila dve.

Na ministrstvu za izobraževanje in šport smo preverili, ali učitelj lahko stori kaj takega.

Večkratno ustno ocenjevanje ni prepovedano

Kot so nam pojasnili, pravilnik o preverjanju in ocenjevanju znanja ter napredovanju učencev v osnovni šoli posebej ne ureja rokov ustnega ocenjevanja znanja, zato učitelji niso dolžni napovedati ustnega ocenjevanja znanja z datumom in določenim rokom vsakemu učencu posebej.

Pri tem opozarjajo, da delno ocenjevanje znanja na podlagi točkovanja določenega dela izdelkov učenca skozi vse šolsko leto ni skladno s pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja ter napredovanju učencev v osnovni šoli. »Pravilnik namreč jasno določa, da učitelj ocenjevanje znanja opravi po obravnavi učnih vsebin in po opravljenem preverjanju znanja iz teh vsebin. Učitelj pri ocenjevanju ustnih odgovorov in nastopov učenčevo znanje oceni takoj in ga seznani z oceno,« še pojasnjujejo na ministrstvu.

Nikjer ni zapisana prepoved večkratnega ustnega ocenjevanja, ocena se zapiše takoj. Učenec je lahko sproti vprašan, pridobil bo več ustnih ocen. Po navedbah ministrstva je nepravilno le združevanje takih ocen v eno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije