ROČNA PRTLJAGA

Slovenka onemela na Brniku: Naj vam tekne, dragi cariniki

Na letališču Brnik se je z ročno prtljago prijavila na želeni let, ko so jo prestregli varnostniki.
Fotografija: V svoji ročni prtljagi je nosila preveliko količino tatarskega biftka. FOTO: Marko Feist, Delo
Odpri galerijo
V svoji ročni prtljagi je nosila preveliko količino tatarskega biftka. FOTO: Marko Feist, Delo

Konec leta so nekateri izkoristili za obisk tujih krajev. Med njimi je bila tudi Slovenka Eva, ki pa jo je že na samem začetku poti na letališču Jožeta Pučnika pričakalo neprijetno presenečenje.

»Včasih je dobrodelnost nenačrtovana. Dragi cariniki na Brniku - naj vam biftek tekne,« je zapisala na družbenem omrežju. Kot je pojasnila sledilcem, so ji na letališču odvzeli tatarski biftek zato, »ker po nekem hecnem kriteriju spada med tekočine in velja pravilo 100 ml. V kozarčku pa ga je bilo 150 g.«

Iz Finančne uprave RS (Furs) so sporočili, da v omenjenem primeru njihovi cariniki niso bili udeleženi, »saj se je dogodek zgodil na izstopni varnostni kontroli, ki je ne izvaja carina oziroma Furs,« temveč je kot kaže šlo za varnostne službe.


Tatarski biftek, jabolčna čežana, zobna pasta le v manjših količinah


Ostala je brez tatarskega biftka. FOTO: Twitter, posnetek zaslona
Ostala je brez tatarskega biftka. FOTO: Twitter, posnetek zaslona
Potnica se je naknadno popravila, da je šlo verjetno za varnostnike in ne carinike, a smo vprašanje o izvozu dovoljenih snovi v ročni prtljagi in ali drži, da tatarski biftek ne sodi v ročno prtljago, vseeno naslovili na Oddelek za carinjenje Letališča Brnik. »Na vaše konkretno vprašanje o biftku težko odgovorim, ker ne vem, kako je zadeva zgledala. Jabolka denimo niso tekočina, če pa jih zmeljemo, iz njih dobimo tekočo zmes, torej jabolčno kašo. Na seznamu prepovedanih tekočin je denimo tudi zobna pasta, pa bi na prvo žogo lahko rekli, da v to kategorijo ne sodi,« je zapisala Brigita Zorec iz Fraporta.

V ročni prtljagi lahko prenašate samo majhne količine tekočin, ki morajo biti shranjene v posamičnih posodah z največjo prostornino 100 mililitrov. Te posode morate zapakirati v prozorno plastično vrečko, ki jo je mogoče znova zatesniti in katere prostornina pri enem potniku ni večja od enega litra. Vrečke lahko dobite tudi na letališču pri okencih za prijavo na let.


To je seznam tekočih stvari, ki ne smejo na letalo v ročni prtljagi


FOTO: posnetek posnetek
FOTO: posnetek posnetek
Med prepovedane tekočine v večjih količinah spadajo: voda in druge pijače, juhe, sirupi, kreme, losjoni in olja, parfumi, razpršilci, geli, vključno z geli za lase in tuširanje, vsebina posod pod tlakom, vključno s peno za britje, z drugimi penami in dezodoranti, paste, vključno z zobno pasto, mešanice tekočih in trdnih snovi, črtalo za trepalnice, katere koli druge snovi s podobno gostoto.

Če imate v ročni prtljagi večjo količino tekočin, jo raje spravite v ostalo prtljago za na krov in se tako izognite slabi volji pri morebitnem odvzemu.


Nevarne snovi in prepovedani predmeti


Potniki ne smejo na varovano območje letališča in na letalo vnašati predmetov, kot so strelno orožje, podvodne puške, loki, frače, pripomočki za omamljanje in ubijanje živali, kemikalije, razpršilci, predmeti z ostro konico, rezila, daljša od šestih centimetrov, britvice, sablje, delavsko orodje, s katerim je mogoče povzročiti resno poškodbo, eksplozivne in zažigalne snovi, kiji za bejzbol, oprema za borilne veščine ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije