NA DOMAČIH TLEH

Slovenka na meji padla na kolena: fotografija pove vse (FOTO)

Slovenci se množično vračajo iz tujine.
Fotografija: Prihod čez slovensko mejo jo je osvobodil negotovosti. FOTO: MZZRS
Odpri galerijo
Prihod čez slovensko mejo jo je osvobodil negotovosti. FOTO: MZZRS

Zaradi ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa so mnogi Slovenci obtičali v tujini. Veliko se jih je v domovino že vrnilo, nekateri so se odločili ostati v tujini, drugi pa so še na poti nazaj domov. Da je veselje ob prihodu domov še toliko večje ob vsej negotovosti, ali bo pot do doma sploh mogoča, jasno sporoča tudi fotografija, ki so jo na svojem kanalu objavili pri zunanjem ministrstvu. »Sporočam, da je misija uspela. Hči T. se je vrnila iz Tajske in je že na domačih tleh. Velika hvala vsem, mama H. (slika po prihodu čez mejo),« se je ministrstvu zahvalila mati, katere hči je spet doma. V Evropo je namreč skoraj nemogoče vstopiti, saj je izolirana od drugih celin.


Na fotografiji je T. ob prečkanju državne meje v znak sreče na kolenih in dvignjenih rok. Verjetno jo zdaj čaka 14-dnevna karantena, a zagotovo je to lažje prenesti v domači postelji oziroma med najbližjimi kot pa tisoče kilometrov stran od doma.


Po navedbah zunanjega ministrstva se je doslej z izrednimi poleti vrnilo okoli 360 državljanov Slovenije, z avtobusnimi prevozi pa okoli 120. Skupaj okoli 1000 se jih je s pomočjo slovenske diplomatsko-konzularne mreže po svetu v domovino vrnilo samostojno. Repatracije, ki potekajo v organizaciji slovenskega zunanjega ministrstva, so za Slovence brezplačne. Če prevoz organizirajo druge države, je včasih potrebno kaj prispevati. Doslej so za potnike namenili okoli 300.000 evrov.


Jutri zadnji organizirani let za Slovence po svetu


Iz Londona bo v petek popoldne poletelo večje letalo s 180 sedeži za tiste slovenske državljane iz Velike Britanije in Irske, ki se želijo vrniti v domovino. Vodja konzularnega oddelka na MZZ Aleš Šter je izpostavil, da je tudi ta let, kot tudi ostali dosedanji repatriacijski leti in prevozi, ki jih organizira slovensko zunanje ministrstvo, brezplačni. Za STA je dejal, da intenzivno kontaktirajo tamkajšnje Slovence, ki jih je v Londonu okoli 240, da bi se odločili za let, saj bo to zadnji izredni let iz Londona.

Po besedah Štera bo jutrišnji let predvidoma tudi zadnja repatriacija večje skupine Slovencev iz tujine, tako da bodo odslej večinoma še naprej reševali morebitne posamezne primere. Danes so tako iz Pariza na zdravstvenem letu pripeljali otroka z mamo in teto, ki je imel v Parizu operacijo in sedaj nadaljuje zdravljenje v Sloveniji.

Ministrstvo se sporočilo, da odslej ne bo več posebnih letal za zagotavljanje organiziranih vrnitev slovenskih državljanov iz oddaljenih krajev in bodo pomagali le prek diplomatske izmenjave in evropske pomoči.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije