GREMO V NORMALO

Telovadnice odpirajo vrata, vsi potrošniki izenačeni

Odpravljene bodo časovne omejitve za ranljive skupine, diskoteke in nočni klubi ostajajo zaprti, od danes pa ni treba več razkuževatii večstanovanjskih stavb.
Fotografija: Higienski ukrepi v trgovinah veljajo še naprej. Potrošniki pa so odslej izenačeni. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Higienski ukrepi v trgovinah veljajo še naprej. Potrošniki pa so odslej izenačeni. FOTO: Leon Vidic, Delo

Vladni govornik Jelko Kacin je na novinarski konferenci dejal, da se življenje vrača v normalo in da vlada v sodelovanju s strokovnjaki skrbno sprošča ukrepe: »Te dni v širokem sodelovanju s stroko vse moči usmerja v tehtne in premišljene ukrepe ter pravočasno najavo strokovno podkovanih smernic in ukrepov, ki vam in vsem nam omogočajo postopno in varno vračanje v novo normalnost.«  


Danes sta začela veljati odloka o preklicu obveznega razkuževanja večstanovanjskih stavb ter o izvajanju pripravništva zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev.



Slovenija se je v aprilu zadolžila za približno štiri milijarde evrov, da je lahko sprejela ukrepe za pomoč gospodarstvu, zato o ukinitvi DDV ne razmišljajo, je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Peter Ješovnik. »Banke so do konca aprila prejele skoraj 23.000 vlog za odlog plačila kreditov v skupnem znesku 267 milijonov evrov odloženih plačil obstoječih kreditov.«


 

Ob nedeljah ostajajo zaprte trgovine, potrošniki izenačeni

Po skoraj dveh mesecih se na domala vseh področjih z 18. majem sproščajo ukrepi trgovske dejavnosti in gospodarstva. Kot smo že poročali, se odpirajo vse trgovine, gostinci bodo lahko stregli tudi v zaprtih prostorih. »Prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ob nedeljah in dela prostih dnevih ostajajo zaprte,« je dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

V prodajalnah bodo po novem izenačeni vsi potrošniki, odpravljene bodo časovne omejitve za ranljive skupine.
 

Kaj še ne bo odprto od 18. maja?

​Nastanitveni objekti nad 30 sob, nastanitve za zdraviliško dejavnost, velnesi, bazeni, fitnes centri, nočni klubi.

»Turizem bo v prihodnosti drugačen. Prednost Slovenije pa je, da smo se že pred leti odločili za butični, čisti turizem. Za lokalno,«​ je poudaril Zajc.
 

Sprostitve na področju športa

Odlok, ki bo začel veljati s 23. majem, sprošča med drugim prostočasno športno vzgojo otrok in mladine ter športno vzgojo, hkrati pa bo tudi dovoljena telovadba otrok v šolah/vrtcih in pa ekipni treningi in tekmovanja. Odprle se bodo tudi druge telovadnice, v njih bo lahko potekala katera koli športna aktivnost. Treba bo spoštovati vsa higienska navodila NIJZ. Koliko ljudi bo hkrati lahko v telovadnici, pa ni jasno. 

»Ko gre za fitnese, ki so v okviru športno-rekreacijskih objektov, je dovoljeno vrhunskim športnikom, da v njih delajo,« je poudaril državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek. Ko pa gre za posamezne fitnese, to še ne velja. 
 

Enajsti prijatelj bo še na klopi za rezerve

Od 23. maja je torej dovoljen stik med vrhunskimi športniki, na primer tekmovanje dveh različnih ekip. Prav tako se od takrat naprej lahko dobi 10 prijateljev in odigra tekmo na lokalnem igrišču, je odgovoril na vprašanje državni sekretar.


Državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek. FOTO: Zaslonski posnetek
Državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek. FOTO: Zaslonski posnetek

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije