NUJNA OPERACIJA

Slovenija drži pesti za dečka, mama pa prosi za pomoč

Ameriški zdravnik je dal navodila slovenskim ortopedom. Bodo znali odstraniti ploščico? 
Fotografija: 10 centimetrov dolga ploščica je tik pred tem, da se izloči, pravi mama. FOTO: Jakobove sanje
Odpri galerijo
10 centimetrov dolga ploščica je tik pred tem, da se izloči, pravi mama. FOTO: Jakobove sanje

»Čas covida tudi nam ne prizanaša,« so zapisali na strani Jakobove sanje na facebooku. Jakob Zupan, za katerega je pred časom, ko je odpotoval na operacijo čez lužo, držala pesti vsa Slovenija, se je znašel v nezavidljivi situaciji. Ob brazgotini na nogi, kjer je bil operiran, se mu je naredila bulica, za katero se je izkazalo, da je 10 centimetrov dolga ploščica, ki je zdrsela iz kolka in je tik pred tem, da se izloči.

Jakob iz okolice Rogaške Slatine mora nujno na operacijo v Maribor, je zapisala njegova mati Anita, a čeprav so v četrtek družini obljubili, da ga bodo operirali, ne gre vse po načrtih. »Kljub navodilom in včerajšnjemu zatrjevanju, da oni to lahko, čakava danes drugega ortopeda, ker prvi ne ve, kaj bi, ker ni otroški ortoped,« je zapisala. Mariborskim zdravnikom naj bi dal navodila ameriški kirurg dr. Paley, ki je Jakoba operiral. »Dr. Paley je dal navodila in bodo zadevo jutri sanirali v Mariboru, da ne pride do vnetja. Imejte Jakoba v mislih in molitvah. Hvala vsem,« je zapisala v četrtek, ko je še mislila, da bo vse potekalo gladko.


 
Jakob bi sicer prihodnji teden moral po prvotnih načrtih odpotovati čez lužo na operacijo, a so jo morali zaradi odpovedanih letov prestaviti. »Če to ni dovolj, se je Jakobu naredila ob brazgotini bulica, za katero so vsi zdravniki govorili, da je lojnica. Včeraj zvečer je namesto bulice nastal velik hematom.«

Po posvetu z zdravnico so počakali in naslednji dan odšli na urgenco, kjer so dečka pregledali in dejali, da so hematomi pogosti ter da bodo pustili tako, kot je. Anita piše takole (nelektorirano):

»Ker sem zahtevala rentgen, so me vsi postrani gledali, ker se je spet ena pametna mama našla. No, končno opravijo rentgen in potem so samo hodili ven in not. Ko so naju končno poklicali v ordinacijo, sem takoj videla na ekranu slike rtg-ja. ŠOK Tista lojnica, tisti običajen hematom je dejansko 10 cm dolga ploščica, ki je zdrsela iz kolka. Ploščica je tik pred tem, da se izloči. Kaj sedaj? Čakam odgovor zdravnika iz Amerike. V Mariboru bi to odstranili, če bi naš zdravnik povedal, kako. Ja,  seveda.. Čakam odgovor MZZ, če bodo uredili dokumentacijo za vstop v ZDA, čakam odgovor ZZZS-ja, če bodo odobrili plačilo zasebnega leta. Čakamo.. NE VEM PA KOLIKO ČASA Imamo, da bi še lahko čakali. V Ameriko bi mogli takoj. To je treba sanirati. Gre kdo v Ameriko od elite, da bi nas vzel zraven na letalo. Grozen občutek, ko si sam in ko otroku ne moreš pomagati.« 
 
O Jakobu in njegovi operaciji smo pred leti že pisali. Njegovo zgodbo si lahko preberete tukaj
 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije