»REZULTAT BOLEČIH PRIZADEVANJ«

V Marakešu potrdili dogovor ZN o migracijah. Takšna je odločitev Slovenije

Objavljeno 10. december 2018 10.15 | Posodobljeno 10. december 2018 11.59 | Piše: STA, S. U.

Slovenijo na konferenci zastopa državni sekretar na notranjem ministrstvu Sandi Čurin.

FOTO: Getty Images
MARAKEŠ – V maroškem Marakešu so danes predstavniki držav članic Združenih narodov potrdili dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. K dogovoru je pristopila tudi Slovenija. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v uvodnem nagovoru poudaril, da je »ta trenutek navdihujoč rezultat bolečih prizadevanj«. Predstavnikom držav je dejal, da so v Marakešu zato, ker priznavajo pomen tega dogovora kot načrta za preprečevanje trpljenja in kaosa ter za zagotovitev sodelovanja, ki bo koristilo vsem.
image
FOTO: Mnz.gov.si

K dogovoru je pristopila tudi Slovenija, ki jo na konferenci zastopa državni sekretar na notranjem ministrstvu Sandi Čurin. Dvodnevne konference se sicer udeležujejo predstavniki več kot 150 držav članic ZN, več jih zastopajo voditelji držav. Med njimi so nemška kanclerka Angela Merkel, španski premier Pedro Sanchez in grški premier Aleksis Cipras. Dogovor ZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah je prvi medvladni dogovor o migracijah na mednarodni ravni, ki vsebuje 23 ciljev za boljše upravljanje migracij v interesu držav, migrantov in skupnosti, ki jih gostijo.

Julija ga je podprlo vseh 193 članic ZN, razen ZDA, ki so se iz pogajanj umaknile že decembra lani. K dogovoru med drugim danes po napovedih niso pristopile ZDA, Avstrija, Češka, Latvija, Poljska in Madžarska. Kot razloge za umik so navedle predvsem to, da izenačuje zakonite in nezakonite migracije ter posega v suverenost držav pri migracijski politiki. Dogovor bo 19. decembra z resolucijo potrjen še pri generalni skupščini ZN.

Deljenja mnenja
Tudi v slovenskih opozicijskih strankah, ki so vlado pozvale k odstopu od dogovora, trdijo, da dogovor enači nezakonite in zakonite migracije. Izpostavljajo še, da dogovor ne odpravlja vzrokov migracij v izvornih državah. Slovenska vlada je trditve opozicije zavrnila in podprla dogovor.

 
Deli s prijatelji