MARJAN PIPENBAHER

Slovenec, ki bo povezal Hrvaško

Marjan Pipenbaher je slovenski inženir, ki je projektiral že 200 mostov, tistega na Pelješac pa naj bi letos končno začeli graditi.
Fotografija: Marjan Pipenbaher, graditelj mostov FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Marjan Pipenbaher, graditelj mostov FOTO: Staš Ivanc

Hrvati bi radi že (najmanj) od osamosvojitve povezali jug Dalmacije z matično Hrvaško, pri čemer ne gre le za vprašanje nacionalnega ponosa, ampak predvsem za prihodnost gospodarstva in turizma. Po letih prerekanj z Bosanci, zapleti z izbiro izvajalcev in še čem kaže, da bodo most, ki bo pristanišče Ploče povezal s polotokom Pelješac, ki je zemljepisno ločen od preostale domovine, in z jugom Dalmacije, letos poleti vendarle začeli graditi.

In kdo je zasnoval most, ki bo eden izmed petih največjih in najzahtevnejših v Evropi? Kdo neki, Slovenec – Štajerec, natančneje. Marjan Pipenbaher ima mostove v krvi. Pa ne le v krvi, z njimi diha. In prav zato so mostovi, ki jih je projektiral sam, s konstruktorskim in poslovnim partnerjem Viktorjem Markljem ali s kom tretjim, videti, kot da je prostor, kamor jih je umestil, le čakal nanje. Je mojster sinteze gradbeništva, ekologije in arhitekture. In vse to bo v jeklu in betonu predstavljal tudi pelješki most, ki ga je sprojektiral z Juretom Radićem, zdaj že pokojnim hrvaškim inženirjem gradbeništva in profesorjem zagrebške fakultete za gradbeništvo.

Pelješki most bo eden izmed petih največjih v Evropi. FOTOgrafije: Ponting/Pipenbaher Consulting Engineers
Pelješki most bo eden izmed petih največjih v Evropi. FOTOgrafije: Ponting/Pipenbaher Consulting Engineers

Slovensko-hrvaška mojstrovina

»Pelješki most v sebi nosi lepoto kraja in visoko graditeljsko kulturo, ki jo je nekoč imela dubrovniška republika. Enostavnost hiš na jugu Dalmacije je čudovita. Postaviti most v ta prostor pa je drug problem, saj gre za ogromno skulpturo. Pelješki most bo dolg dva kilometra in pol, stal bo 60 metrov nad morjem, njegovi piloni merijo še 40 metrov, 120 metrov pa ga je pod morjem. A most deluje lahkotno, transparentno in ne zapira prostora, kar je najbolj važno. Malostonski zaliv je prekrasen, tu je največje školjčišče na Jadranu, tu so soline ...

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki in na drugih prodajnih mestih.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije