SEOS, AFRIKA!

Slovenci zaslišali klic divjine

Trije Štajerci se odpravljajo na največjo življenjsko avanturo, 9000-kilometrski reli po Afriki.
Fotografija: Trije možje v mercedesu (z leve): Rok Korošec, Blaž Tomažin in Timi Božič. FOTO: Toni Konrad
Odpri galerijo
Trije možje v mercedesu (z leve): Rok Korošec, Blaž Tomažin in Timi Božič. FOTO: Toni Konrad

Mariborčani Timi Božič, star 27 let, ter 28-letna Rok Korošec in Blaž Tomažin se s starodobnim mercedesom 406d, letnik 1969, odpravljajo na reli od Budimpešte na Madžarskem do Bamaka v Maliju v Afriki. Na poti čakajo posadko ekipe Seos Afrika, kot so se poimenovali – seos je mariborski pozdrav –, številne nevarne dogodivščine, od prečkanja reke, polne povodnih konjev, s splavom do vožnje po ozemlju cestnih tatov. Seveda obstaja tudi lepša plat avanture: občudovanje narave in živali ter spoznavanje življenja prebivalcev Sahare. Karavana je dobrodelna, saj bodo udeleženci obdarili afriške otroke. Gre za največji amaterski reli, ki želi ohranjati duha znamenitega dakarskega relija, saj poteka po njegovih originalnih poteh.
Start bo 31. januarja v Budimpešti, prve tri dni se bo karavana vila skozi Slovenijo, Italijo, Francijo in Španijo do Gibraltarja, tam se bodo vkrcali na trajekt proti Afriki. Na črni celini se reli nadaljuje skozi Maroko, Mavretanijo, Senegal, Gvinejo in konča v Freetownu, glavnem mestu Sierre Leone. Etape so dolge od 300 do 500 kilometrov, reli bo skupno trajal 17 dni.

Čez reke bo treba kar s splavi!
Čez reke bo treba kar s splavi!
»Če odštejemo medijsko podprtost in finančni vložek Rallyja Dakar, primerjava relijev po številkah govori v prid Budimpešta–​Bamako, saj je dolg 9000 kilometrov, medtem ko je Dakar dolg 7500. Poteka štiri dni dlje kot Dakar in ga prekaša tudi po številu prijavljenih vozil,« je pred odhodom poudaril Timi Božič.

Projekt Seos Afrika se je začel, ko so trije prijatelji in ljubitelji starodobnikov zaslišali klic divjine in se prijavili na reli v kategoriji starodobnikov. Sledil je nakup starodobnega vozila, ki je bil v osnovi dostavnik, a so ga v 70. letih predelali v avtodom. Ekipa ima podporo podjetja Teta Frida, ki ima srce v Afriki in že več let podpira lokalne pridelovalce kakavovca.

»Namen potovanja ni v tem, da prideš čim prej na cilj, ampak v avanturi in dobrodelnosti. V afriških vaseh udeleženci delijo dobrine lokalnim prebivalcem in institucijam. Ekipa sama izbere, kaj bo glavna dobrina, ki jo bo podarila, ali oblačila, igrače, zdravila, učila,« je še razložil Rok Korošec. Naši fantje so se odločili za šolske potrebščine. Dogodivščine treh Štajercev lahko spremljate tudi na družabnih omrežjih https://www.facebook.com/seosafrica/ in https://www.instagram.com/seosafrica/.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije