HUMANITARČEK

Slovenci pahnjeni čez rob: morda konec meseca ostane kak evro

Poteka projekt, ko lahko neposredno priskočite na pomoč starostnikom v stiski.
Fotografija: Zaradi dražje hrane marsikomu ni ostalo dovolj za plačilo položnic (simbolična footgrafija). FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Zaradi dražje hrane marsikomu ni ostalo dovolj za plačilo položnic (simbolična footgrafija). FOTO: Leon Vidic, Delo

Humanitarček je tista organizacija, ki Slovence opominja na žalostni položaj, v katerem so se na jesen življenja znašli številni naši rojaki. Objavljajo številne srce parajoče zgodbe, hkrati pa jim tudi aktivno pomagajo. K temu pa so s projektom Vida in podprojektom Skriti boter položničar pritegnili tiste, ki želijo pomagati.

Skriti boter položničar poteka od decembra. Botri pomagajo z neposrednim plačilom na tekoči račun upnika, zato ni nobenega posrednika, prav tako pa v organizaciji ne podpirajo nakazil direktno na tekoče račune starostnikov, da ne izgubijo morebitnih socialnih trasnferjev. S plačilom položnice neposredno na račun npr. ponudnika elektrike, vode, komunale starostnikom botri omogočijo, da jim konec meseca morda celo ostane kakšen evro.

Računi se kopičijo

Program je vzpostavljen tudi zaradi koronakrize, ko se je povečal obseg oziroma stiska starostnikov. »Enostavno so se stiske poglobile, po korona krizi smo se srečali s precej zapadlimi položnicami. Nekdo, ki je živel s 300 ali 400 evri, se mu pozna dejstvo, da je v vmesnem času moral npr. kupiti razkužila za 10, 20 evrov, v vmesnem obdobju recimo rokavice. Zelo velik manjko pa so naredile povišane položnice za čiščenje stanovanjskih blokov. Dejstvo je, da so ti trije meseci s spremenjenim režimom marsikoga pahnili čez rob,« so nam povedali v Humanitarčku. Dodajajo, da v času omejitev starostniki niso mogli do izdelkov z znižano hrano, saj je bila na začetku ura za upokojence jutranja, izdelki pa so po navadi znižani popoldne. »Drug primer je bilo brezglavo potrošništvo ljudi, ki so nakupili enormne količine kvasa, najcenejše moke..., tako je marsikateri upokojenec moral kupiti dražje izdelke kot navadno, s čimer se je njegov nakup podražil trikrat. Na tak način je zmanjkalo pogosto za položnice. Soočamo se predvsem z zapadlimi računi za elektriko, vodo in stanovanjski sklad,« pojasnjujejo.

Odziv na projekt je dober, skupno imajo ta trenutek 2.541 skritih botrov, ki v povprečju plačujejo okrog 30 evrov.  Skriti botri položničarji se lahko vključijo kot enkratna pomoč (po pomoči vas izbrišejo iz baze), občasna pomoč (npr. enkrat na tri mesece) ali mesečna pomoč.

Tako lahko pomagate

Če bi se želeli pridružiti skritim botrom položničarjem, to lahko naredite tako, da se prijavite na tej povezavi. Sami določite, kolikokrat boste pomagali s plačilom in v kakšnem obsegu. Položnice prihajajo skladno s termini ponudnikov oz. nekaj dni zamika, da jih starostniki prinesejo do Humanitarčka. Največ botrov je tako aktiviranih med 15. in 20. v mesecu. Zaradi pravil o varovanju zasebnosti (GDPR) je na položnici skrito ime plačnika oziroma starostnika v imenu katerega boste poravnali račun, v organizacij pa prosijo, da po plačilu položnice pošljete potrdilo, da je račun poravnan in ne prihaja do situacij, ko so prepričani, da je dolg poravnan, v resnici pa se ta le kopiči.

Med epidemijo novega koronavirusa je bl marsikateri starostnik pahnjen čez rob (simbolična footgrafija). FOTO: Leon Vidic, Delo
Med epidemijo novega koronavirusa je bl marsikateri starostnik pahnjen čez rob (simbolična footgrafija). FOTO: Leon Vidic, Delo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije