SLOVENCEV ŠE NI

Slovencem se iz Hrvaške ne mudi domov, v kolonah predvsem tujci

Slovence je na mejnih prehodih s Hrvaško pričakovati v prihodnjih dneh.
Fotografija: Da uvedba karantene za slovenske državljane za zdaj ni vplivala na dolžino kolon, kažejo tudi informacije z mejnih prehodov, da med vozniki prevladujejo tujci. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Da uvedba karantene za slovenske državljane za zdaj ni vplivala na dolžino kolon, kažejo tudi informacije z mejnih prehodov, da med vozniki prevladujejo tujci. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Ponekod na meji s Hrvaško so daljše čakalne dobe, ki pa kljub uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam za avgustovsko soboto niso neobičajno dolge. Da uvedba karantene za slovenske državljane za zdaj ni vplivala na dolžino kolon, kažejo tudi informacije z mejnih prehodov, da med vozniki prevladujejo tujci. Več Slovencev tako pričakujejo v prihodnjih dneh.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra se za vstop iz Hrvaške v Slovenijo najdlje čaka na Gruškovju, in sicer približno uro in pol, na sosednjem mejnem prehodu Dobovec pa vozniki za vstop čakajo do pol ure. Na mejnih prehodih Jelšane, Dragonja, Sečovlje, Sočerga in Starod, kjer so bile danes dopoldne daljše kolone vozil, pa trenutno čakalne dobe ni.

Več voznikov je sicer namenjenih tudi na Hrvaško, na izstop iz Slovenije morajo tako čakati trenutno okoli pol ure čakati na mejnih prehodih Dragonja in Gruškovje.


Kolona pred mejnim prehodom Karavanke


Od jutra je kolona vozil tudi pred mejnim prehodom Karavanke na avstrijski strani, trenutno je dolga okoli štiri kilometre. Prav tako se petkilometrska kolona vije na slovenski strani Karavank, zato voznikom, ki so na poti proti Kranjski Gori svetujejo izvoz Jesenice vzhod. Predor Karavanke zaradi gostega prometa občasno zapirajo, prav tako zaradi zastoja in preverjanja občasno zapirajo predor Ljubelj proti Avstriji, poroča prometnoinformacijski center.



Takšne razmere na mejnih prehodih na avgustovsko soboto, ki tradicionalno velja za prometno obremenjeno, niso neobičajne, čeprav je bilo povečan promet pričakovati tudi zaradi tega, ker se izteka zadnji konec tedna uvedbo 14-dnevne karantene ob vračanju slovenskih državljanov iz Hrvaške. A za zdaj na mejnih prehodih še ne opažajo veliko Slovencev.


Na Dragonji predvsem Nemci in Čehi


Kot je za STA pojasnila Anita Leskovec s koprske uprave (PU) Koper, mejni prehod Dragonja prečka veliko Nemcev in Čehov, Slovencev pa je zelo malo. Anita Kovačič Čelofiga s PU Maribor je pojasnila, da je na Gruškovju podobno. Da med potniki, ki vstopajo v Slovenijo, prevladujejo tuje registrske tablice, so sporočili tudi s PU Novo mesto.

Bolj množično vračanje Slovencev tako na mejnih prehodih pričakujejo v nedeljo in ponedeljek, torej tik pred iztekom roka v ponedeljek konec dneva, ko bo mogoče v Slovenijo iz Hrvaške še vstopiti brez karantenske odločbe.

Kot so sporočili s PU Novo, na mejnih prehodih na njihovem območju promet poteka tekoče in brez posebnosti, čakalnih dob ni. Na Obrežju potniki trenutno vstopajo v državo na dveh do treh vstopnih stezah, na mejnem prehodu Metlika pa na eni do dveh.


Na Gruškovju podobno kot lani


Tudi na mejnem prehodu Gruškovje so glede na pričakovan promet prilagodili število policistov, tako da promet poteka dokaj tekoče, dopoldne so odprli štiri vstopne kolone in dve izstopni, je v izjavi za medije pojasnil pomočnik komandirja postaje mejne policije Gruškovje Mirko Skuhala.

Kot je navedel, je mejni prehod, ki je največji na območju PU Maribor, v noči s četrtka na petek prečkalo več kot 10.000 vozil, s petka na soboto pa 11.000. Po pojasnilih policijske uprave je to primerljiva številka s tisto lani v tem času.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije