Slovenca, ki sta imela koronavirus, dopoldne priletela na Brnik (VIDEO)

Zadnji test je pokazal, da nista več okužena.
Fotografija: Slovenca, ki sta bila v bolnišnici na Japonskem po karanteni na ladji Diamond Princess, sta zdrava, so poudarili na ministrstvu za zdravje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Slovenca, ki sta bila v bolnišnici na Japonskem po karanteni na ladji Diamond Princess, sta zdrava, so poudarili na ministrstvu za zdravje. FOTO: Reuters

Februarja smo v Sloveniji spremljali dramo, ki jo je šest Slovencev skupaj z okoli 3000 sopotniki doživljalo na turistični ladji Diamond Princess, na kateri so po odkritju primerov z okužbo novega koronavirusa v pristanišču Jokohama uvedli 14-dnevno karanteno.



Štirje izmed Slovencev so se, ko je bil test na koronavirus pri njih negativen, po koncu karantene na ladji 19. februarja vrnili domov prejšnji teden, dva, ki sta bila pozitivna, pa sta morala v bolnišnico. 

V Sloveniji je bilo opravljenih 183 testov. FOTO: Getty Images/istockphoto
V Sloveniji je bilo opravljenih 183 testov. FOTO: Getty Images/istockphoto
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je danes potrdila, da sta tudi ta dva varno prispela domov. »Ob prihodu v Slovenijo sta se zglasila na infektološki kliniki. še enkrat so jima bili odvzeti brisi, rezultati so negativni. Oba sta dobro, le utrujena od poti. Zgodba z našimi potniki na ladji Diamond Princess se je tako zaključila,« je povedala in dodala, da v Sloveniji še ni bilo primera okužbe z novim koronavirusom.



Potnika sta imela na Japonskem pozitiven bris, v svojem telesu sta v sluznicah nosila virus. Ves čas sta se dobro počutila, nista zbolela, nista imela večjih težav. V bolnišnici so po 12 dneh ponovili test dvakrat v roku 24 ur. Ta je pokazal, da nista več pozitivna, zato sta bila odpuščena. Potovala sta s komercialnim letalom.

»To je podobno kot pri gripi: ko jo preboliš, ne nosiš maske, ne trosiš okoli sebe virusov. Ko ozdraviš, si zdrav in nisi več kužen,« je poudarila sekretarka. »Se pa bojita stigmatizacije. Dobili smo informacije, da so se ljudje neprimerno vedli celo do družinskih članov. Ta dva sta ozdravela, pravzaprav nista niti bila bolna. Se pa bosta nekaj dni držala zase, ker pričakujeta, da ju skupnost ne bo najbolje sprejela, kot zdravnica nimam nobenih zadržkov, da ju zdajle objamem. Danes dopoldne sta kot normalna potnika priletela na Brnik z redno linijo.«

»Smo pred vrati pandemije«

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je povedala, da pri so dosedanjih osebah s sumom na okužbo preverjali od kje prihajajo. Na začetku so bile to osebe iz Kitajske, v zadnjem času pa predvsem osebe, ki prihajajo iz Italije. Vsi so negativni, je poudarila in dodala, da na NIJZ dnevno spremljajo pojav novih okužb po svetu in v Evropi. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je dvignila stopnjo pozornosti. »To pomeni, da smo pred vrati pandemije. Bolezen se ne bo pojavljala le po posameznih območjih, ampak obstaja tveganje, da se bo pojavila vsepovsod,« je pojasnila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije