Predstavitvena informacija

Skrbimo za varnost otrok v prometu

Po dolgotrajnih ugibanjih je jasno, da se prvega septembra v šole vračajo vsi učenci. To pomeni povečan nadzor prometa in poziv voznikom k več previdnosti.
Fotografija: Letos gre prvič v šolo več kot 21.000 otrok. FOTO: Annastills Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Letos gre prvič v šolo več kot 21.000 otrok. FOTO: Annastills Getty Images/istockphoto

Po tem, ko so se zadnjih nekaj mesecev preteklega šolskega leta šolali na daljavo, bodo učenci in dijaki spet napolnili avtobuse, ulice in pločnike ter zakorakali v novo šolsko leto. Med njimi bo več kot 21.000 prvošolcev.

Začetek novega šolskega leta je tudi vsako leto priložnost, da spomnimo, da otroci spadajo med najranljivejše udeležence v prometu. Del odgovornosti za njihovo varnost seveda nosijo starši pa tudi otroci sami, veliko pa je odvisno tudi od voznikov.


Otroci težje zaznajo nevarnost

Otroci, še posebej najmlajši, so namreč v prometu slabše vidni, obenem pa težje predvidijo nevarne situacije – vozila pozneje opazijo, ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti in hitrosti, težje določijo smer, iz katere prihaja zvok; njihovo ravnanje usmerjajo radovednost, čustva, dogajanje okoli njih. Zato morajo biti vozniki še posebej pozorni na njih in jim vedno ustaviti pred prehodom za pešce.
 

Kaj je v avtu dovoljeno in kaj ne

Agencija za varnost v prometu voznike poleg tega poziva še, naj zagotovijo, da njihovo vozilo deluje tehnično brezhibno. Dosledno naj upoštevajo cestnoprometne predpise, omejitve hitrosti, ustrezno varnostno razdaljo in razmere na cesti. Poskrbijo naj, da bodo vsi potniki v vozilu pripeti z varnostnim pasom. Med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnega telefona; vozijo naj zbrano, pozorno, strpno in odgovorno do vseh udeležencev v prometu.

Opozorila še posebej veljajo za vožnjo pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc. V tem primeru nikakor ne sedajte za volan, saj s tem ogrožate sebe in življenja drugih. Za volan le trezni!


 

Obsežna akcija Varno v šolo

Na prvi šolski dan bo v času prometne konice (med 7. in 11. uro) 51 promotorjev Agencije za varnost v prometu na najbolj obremenjenih križiščih večjih slovenskih mest voznike v okviru akcije Varno v šolo opozarjalo na začetek šole, pomen uporabe varnostnega pasu in nevarnosti uporabe mobilnega telefona med vožnjo. V akcijo so letos vključeni tudi občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Na lokalni ravni bodo otroke prve šolske dni na izpostavljenih mestih v okolici šol varovali številni prostovoljci. 



Ob tem so na Agenciji za varnost v prometu za otroke in odrasle pripravili nekaj ključnih napotkov ter poučnega gradiva.




 

FOTO: Miha Merljak
FOTO: Miha Merljak

Odgovornost vse dni v letu

Večja pazljivost in pozornost pa nista nujni le na prvi šolski dan, temveč vedno in povsod. Za varnost otrok lahko največ naredimo sami tako, da smo jim vzor ter da vozimo previdno in zbrano. Otroke poučimo o ravnanju v prometu in pri tem posebno pozornost namenimo prvošolčkom. Poskrbimo, da so otroci v prometu vidni – s svetlimi oblačili, odsevnimi telesi in rumenimi ruticami za prvošolčke. Otroke tako v avtomobilu kot na kolesu pravilno pripnimo v varnostne sedeže in poskrbimo, da na kolesu, poganjalcu, skiroju ali rolki vedno nosijo čelado.







Hvala, da prispevate k večji varnosti otrok v prometu!

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije