ANKETA

Skoraj polovica za Janšo, katastrofa Erjavca

Anketa razkriva, kakšno vlado si želijo naši bralci, kdo se lahko veseli in koga je lahko pošteno strah predčasnih volitev.
Fotografija: Marsikdo bi imel po morebitnih predčasnih volitvah dolg nos. FOTO: montaža S. N.
Odpri galerijo
Marsikdo bi imel po morebitnih predčasnih volitvah dolg nos. FOTO: montaža S. N.

LJUBLJANA – Od predčasnih parlamentarnih volitev sta minila natančno dva meseca. Nove vlade Slovenija še nima, politična preigravanja pa so, kot je pokazala naša spletna anketa, načela potrpežljivost Slovencev in nekoliko premešala karte.

Kar 41 odstotkov bralcev je prepričanih, da je čas za nove volitve, 25 odstotkov pa, da bi moral Janez Janša (SDS) z levosredinskimi poslanci oblikovati svojo vlado. Manjšinski vladi pod vodstvom Marjana Šarca (LMŠ) je naklonjenih 20 odstotkov bralcev, ostali pa menijo, da je najbolje biti kar brez nje.

FOTO: S. N.
FOTO: S. N.


In kaj bi se zgodilo, če bi res imeli predčasne volitve (predsednik državnega zbora Matej Tonin je izračunal, da bi te bile sredi oktobra)? Sodeč po glasovih naših bralcev, kar tudi sicer ves čas ponavljajo politični analitiki, se predčasnih volitev zagotovo ni treba bati Janši. SDS je 3. junija prejela 25 odstotkov glasov in dobila prav toliko poslanskih sedežev. Sodeč po naši anketi, bi se stranki na novih predčasnih volitvah obetala še enkrat večja podpora.

Na drugem mestu s 15 odstotki je Luka Mesec, ki je pripravljen podpreti Šarčevo manjšinsko vlado. Levica je na volitvah prejela devet odstotkov glasov in toliko poslancev ter je bila peta najuspešnejša stranka. V dveh mesecih ji je uspel velik skok na drugo mesto.

Katastrofa Erjavca

Levici sledijo Šarec (zdrs s 13 odstotkov na osem), Alenka Bratušek, ki je na volitvah za las ujela uvrstitev v parlament, podpira pa jo sedem odstotkov naših bralcev, ki so sodelovali v anketi, ter Tonin s šestimi odstotki. V primerjavi z volitvami manjšo podporo uživata Miro Cerar in Dejan Židan. SD z dvema odstotkoma sploh ne bi prišla v parlament, tako kot tudi ne SNS Zmaga Jelinčiča.

Najslabše, naravnost katastrofalno, se je v anketi odrezal Karl Erjavec, ki je obstal na okrogli ničli. Med okoli 1600 bralci, ki so sodelovali v anketi, bi jih osem odstotkov podprlo koga drugega.

FOTO: S. N.
FOTO: S. N.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije