NAZAJ V ŠOLE?

Šole ne bi smele biti zaprte, vlada mora ukrepati v treh dneh

V danes objavljenem uradnem listu ustavni sodniki razveljavljajo vladni sklep o šolanju na daljavo. Čez tri dni nazaj v šole šolarji s prilagojenim programom?
Fotografija: Nič več šole na daljavo? FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Nič več šole na daljavo? FOTO: Uroš Hočevar

Na Ustavnem sodišču RS je bila vložena pobuda za presojo ustavnosti vladnih sklepov o šolanju na daljavo. To sta vložila, kot je razvidno iz Uradnega lista, na pobudo dveh mladoletnih oseb z zakonitima zastopnikoma. 

Ustavno sodišče je po presoji razveljavilo sklepe vlade o šolanju na daljavo. Takole so zapisali: »Preden predpisi začnejo veljati, morajo biti objavljeni. Predpis začne veljati petnajsti dan po objavi, če ni v njem drugače določeno. Državni predpisi se objavljajo v državnem uradnem listu (glej 154. člen Ustave). Ker obravnavani sklepi Vlade niso bili objavljeni v Uradnem listu Republike Slovenije, torej niso mogli začeti veljati. Sklepa Vlade z dne 5. 11. 2020 in z dne 12. 11. 2020 se zato nista smela uporabljat, sklep Vlade z dne 26. 11. 2020 pa se ne sme uporabljati. 

Vlada ima zdaj tri dni časa za ukrepanje, so še zapisali na Ustavnem sodišču. »Sklep je sprejelo s sedmimi glasovi proti enemu. Proti je glasoval sodnik Jaklič, ki je napovedal odklonilno ločeno mnenje. Sodnica Mežnar in sodnik Pavčnik sta napovedala pritrdilni ločeni mnenji. Ustavno sodišče je na podlagi prvega odstavka 73. člena Poslovnika sklenilo, da se sklep odpravi takoj, ločena mnenja pa se odpravijo po poteku rokov iz 72. člena Poslovnika,« je še zapisano v UL. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije