OVIRE

Skale zasule zasavsko regionalko

Objavljeno 12. februar 2019 07.43 | Posodobljeno 12. februar 2019 07.43 | Piše: Roman Turnšek

Na cesto med Trbovljami in Zagorjem zgrmelo čez 10.000 kubikov materiala. Pred tremi leti nedaleč stran podor čudežno preživela taksist in potnica.

Brežina se je dobesedno odtrgala. FOTO: Roman Turnšek
TRBOVLJE – Ko narava pokaže zobe, se to dostikrat zgodi nepričakovano. Svojo moč, kar koli jo je že sprožilo, je pokazala tudi na regionalni zasavski cesti med Trbovljami in Zagorjem, in to zares veliko, čeprav so se opozorilni znaki kazali že dan ali dva prej.

image
Brežina se je dobesedno odtrgala. FOTO: Roman Turnšek

Na odseku za Podkum, tik pred zagorskim mostom iz trboveljske smeri, se je namreč odtrgalo levo pobočje nad cesto. Odtrgalo v dobesednem pomenu, saj se je zgodil podor kar od 10.000 do 15.000 kubičnih metrov materiala. Mešanica skal, kamenja, zemlje se je vsula na cesto v dolžini kar 70 metrov in v višini tri metre!

image
Geologi bodo ugotovili vzrok podora. FOTO: Roman Turnšek

Dan ali dva pred tem je na cesto, po pripovedovanju, začelo padati kamenje, na to so krajani in vozniki opozorili in so ga odstranili. V nedeljo pa se je nato vsulo temeljito. Že po prvem, manjšem podoru so ocenili, da se bo ta skoraj zagotovo ponovil, nihče pa bržkone ni pričakoval, da v tolikšnem obsegu.

V neposredni bližini, le slab lučaj od plazu, so stanovanjske hiše, saj odcep z glavne regionalne ceste pelje na Podkum in vasi v tem predelu. Po prvih podatkih ponesrečenih ni bilo, kar je neverjetno naključje in pravzaprav čudo, upoštevajoč količino odtrganega materiala in dolžino cestišča. Škoda pa je že po grobih ocenah velika.

Skale na passata

Manj kot štiri kilometre od zadnjega podora se je na vstopu v sosednje Trbovlje ob objektih Lafarge Cementa pred skoraj natanko tremi leti, 20. februarja 2016, zgodila enaka naravna nesreča. Takrat se je s strmega brega tik nad glavno cesto odtrgalo nekaj velikih, več ton težkih skal. Poškodovale so hrib, zid na zemljišču Lafargea, uničile cesto in pod seboj pokopale passata, v katerem sta bila taksist Danijel Gušatović ter sopotnica Irena Žener. Oba sta po čudežu preživela. Gušatović je imel dlje precejšnje zdravstvene težave, posledično je opustil službo taksista.

Stanje so si v nedeljo ogledali predstavniki obeh občin in Direkcije RS za infrastrukturo. Del cestišča je odtrgalo, prav tako varnostno ograjo, asfalt pa je nedvomno tudi močno poškodovan. Do nadaljnjega bo tako cesta popolnoma zaprta, sanacijska dela so v polnem teku. Trajanje zapore je težko napovedovati, obvoz v tem času pa je urejen čez Slačnik tako z zagorske kot tudi trboveljske smeri. Za katastrofo bo podano tudi geološko poročilo. 
Deli s prijatelji