RAZBIJAČ

Sin občinskega svetnika z macolo razbil lokal

Objavljeno 20. marec 2019 12.15 | Posodobljeno 20. marec 2019 12.15 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Stekla na terasi bara Fontana naj bi uničil David Kosec. Gostu pod vplivom alkohola niso hoteli postreči pijače.

Henček Kosec je občinski svetnik drugi mandat FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
ČRNOMELJ – V Črnomlju, na Čardaku, je bar Fontana zaprt, razbita stekla terase pa pričajo o tem, da je bilo minuli vikend zelo pestro. Pravzaprav nevarno, saj naj bi se, kot smo izvedeli, sin romskega svetnika Henčka Kosca David Kosec z Lokev nad 10 oken spravil z macolo.

image
Henček Kosec je občinski svetnik drugi mandat FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

O dogodku in ozadju dogajanja se med ljudmi govori marsikaj, a je bilo ob našem poizvedovanju kmalu očitno, da se o tem ne sme govoriti naglas.

Kot so na naša vprašanja sporočili s Policijske uprave Novo mesto, so bili policisti v nedeljo dve minuti pred pol eno zjutraj obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v gostinskem lokalu v Črnomlju, kjer naj bi kršitelji nadlegovali goste.

»Ob prihodu policistov, ti so prišli 16 minut po prejemu klica, kršitev ni več trajala in kršiteljev ni bilo tam. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih naj bi lastnik lokala gostu, ki naj bi bil pod vplivom alkohola, odrekel postrežbo alkoholne pijače. Moški naj bi mu grozil z nožem, pozneje pa je eden izmed kršiteljev domnevno s kladivom razbil stekla na terasi lokala.

Po prvih ugotovitvah policistov ni bil nihče poškodovan,« je odgovorila Alenka Drenik in dodala, da bodo ob morebitni podaji predloga za pregon kaznivih dejanj grožnje in poškodovanja tuje stvari (oškodovanec predloga za pregon do tega trenutka še ni podal) preverili vse okoliščine in o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo. Zoper kršitelja javnega reda in miru bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog.
 

Lastnik ne komentira


»Prosil bi vas, da se za vse informacije obrnete na policijo,« je bil kratek lastnik lokala, ki smo ga poklicali po telefonu. O dogodku nismo mogli ničesar izvedeti niti pri domnevnem storilcu. V romskem naselju, na Lokvah, nas je nič kaj prijazno sprejela Henčkova žena in Davidova mama, jezna zaradi objave na enem od lokalnih spletnih portalov, ker nič ne bi smelo iti v javnost.

image
Lokal je zaprt. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

»Nimamo se kaj pogovarjati. Henček bo šel do odvetnika v Ljubljano, novinarji očitno najbolj vedo, kaj je bilo,« je bila jezna. Ob vztrajanju, da bi Henčka želeli vprašati, kaj se je pravzaprav dogajalo in ali je bil zraven ter ali je res grozil, kot je navedeno na enem od lokalnih spletnih portalov, pa je odgovorila, da ne bo dal nobenih izjav, da se bo zadeva že razčistila na sodišču.

Svetnikov sin David Kosec, oče treh otrok, prvega je dobil pri svojih 15 letih, je že prestopil meje zakona, in to celo kot mladoletnik, zato je bil v prevzgojnem domu v Radečah. Kot smo izvedeli, njegova družina (dva odrasla in trije otroci) dobijo skupaj 1153 evrov socialne pomoči in otroških dodatkov. Socialno pomoč prejemata tudi Henček in njegova žena, skupaj 525 evrov, hči in drugi sin vsak po 274 evrov, tretji sin pa je brez podpore.


Svetniku zasegli orožje


Da Henčkov sin David še zdaj hodi precej po robu, je pred kratkim sam pokazal na facebooku, ko se je vidno opit razkazoval z orožjem v roki. Policisti so za posnetek izvedeli od novinarjev, ukrepali pa so s hišno preiskavo pri Davidovem očetu Henčku Koscu in mu zasegli šest kosov orožja: dve pištoli CZ M57 (tokarev), kalibra 7,62 mm, pištolo CZ M70, kalibra 7,65 mm, pištolo ISSC M22, kalibra LR 22 mm, polavtomatsko puško češka zbrojevka 858 tactical 4P, kalibra 7,62 mm, in pištolo zastava arms CZ 999 scorpion, kalibra 9 mm parabellum, poleg orožja pa še več kot 700 različnih nabojev.

image
Posledice razdejanja FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Kot so ugotovili policisti, ima 46-letnik veljavno orožno listino za športno orožje od leta 2010, to je za prvih pet navedenih kosov, ter od leta 2017 veljavni orožni list za zadnje navedeno orožje, a je osumljen, da je kršil določila zakona o orožju, s tem ko ga je posojal oziroma prepuščal drugim, ki niso upravičeni do njegove posesti, prav tako je bila uporaba nestrokovna in malomarna, določeni kosi pa predelani, zato so policisti orožje in strelivo skupaj z listinami zasegli.

Strelivo in orožje so poslali v strokovno analizo, upravni enoti pa predlagali odvzem orožja. Henček Kosec je že drugi mandat občinski svetnik, Romi so mu med tremi kandidati namenili 42 odstotkov glasov, a ko pri ustanovah, ki bdijo nad delom Romov, povprašamo o delu romskega predstavnika, izvemo, da se Kosec kot svetnik ne vključuje v reševanje romske problematike, kot bi od predstavnika manjšine pričakovali, niti se ne ukvarja s konflikti, ki se pojavljajo med Romi.
 

Od kod jim denar?


»Ko bi davčna uprava vsaj enkrat koga od Romov vprašala, od kod posameznim Romom denar, premoženje, avtomobili,« izvemo v Črnomlju. Davkoplačevalcem namreč ne uide, s kakšnimi avtomobili nekateri Romi pridejo po socialno pomoč, avti pa niso pisani nanje, saj bi zaradi vrednosti voznega parka kaj hitro ostali brez podpore.

2. mandat je že občinski svetnik.

»Izberejo posameznike, ki imajo nase pisanih več avtomobilov. Največkrat starejše Rome, ki so morda zato prikrajšani tudi za kakšno ugodnost,« še izvemo. V Beli krajini so bili včasih Romi zaposleni, delali so v Beltu, Rudniku, Iskri, Begradu ... In si tako zaslužili pokojnino in uredili domove. A po letu 1993, ko je socialna pomoč postala pravica, je zaposlenost močno upadla. In Romi so hitro spoznali, da več otrok pomeni tudi več denarja ….

Ko romski malčki brez predznanja, celo slovenskega jezika ne znajo, pridejo med vrstnike v šolo, je težko slediti šolskemu programu, in neuspeh je tu. Tako postanejo vedenjsko moteči in po osnovnih šolah opažajo, da je nasilja romskih otrok nad preostalimi več kot pred leti. Ker je med Romi veliko ponavljalcev, se tako zgodi, da so za dve glavi višji od sošolcev, v šolo hodijo le zato, da staršem ne ukinejo socialne pomoči …

Ker nekateri starši denarja, ki jim ga država namenja za vzgojo otrok, plačilo stroškov in druge nujne zadeve, ne porabijo v te namene, poskušajo posredovati na centrih za socialno delo z izdajo naročilnic za hrano in opremo za otroke, pa s plačevanjem položnic za komunalo, denar pa seveda odtrgajo od izplačil.

Ko bi davčna uprava vsaj enkrat koga od Romov vprašala, od kod posameznim denar, premoženje, avtomobili.

A tega ne gre posploševati, so družine, ki se želijo iztrgati iz takšnega življenja, so posamezniki, ki želijo končati šolo in se tudi zaposliti. Žal pa je teh malo. Pa za to niso krivi sami, ampak država s politiko, ki jo vodi. Romska problematika ima namreč, če nanjo gledaš iz Ljubljane, povsem drugačen odtenek, kot če z njo živiš. 
Deli s prijatelji