10. LUTKOVNI FESTIVAL

Sevniški grajski gospod gostil lutke

Objavljeno 29. marec 2019 12.27 | Posodobljeno 29. marec 2019 12.28 | Piše: Primož Hieng

Na 10. lutkovnem festivalu tri predstave, štiri delavnice in še torta V Sloveniji dejavnih več kot 1000 lutkarjev, 150 je poklicnih

Tradicionalno japonsko lutkovno gledališče – pripovedovanje zgodb ob sliki v izvedbi Tatjane Gabrijan iz Taus teatra iz Novega mesta FOTO: Rok Petančič
SEVNICA – Na Gradu Sevnica so v organizaciji Grajskega lutkovnega gledališča GLG Sevnica ob svetovnem dnevu lutk pripravili že 10. lutkovni festival. Bogat program s tremi predstavami, štirimi delavnicami, pantomimikom in spremljajočim programom je v lepo obnovljeno poslopje privabil več kot 200 otrok, šolarjev in staršev, ki so želeli vsaj za urico ali dve podoživeti pravljični svet lutk.

Grad Sevnica je pravzaprav leto in dan gledališko-lutkovno prizorišče, saj obiskovalce in napovedane skupine običajno sprejme baron Moscon, dramatiziran lik člana Moškonov, plemiške družine, ki so bili lastniki gradov v Posavju. Tudi tokrat je bilo tako. Živahno in razposajeno množico otrok in šolarjev je nagovoril baron Moscon, za njim pa lutkovni minister Baltazar. Nekaj besed sta povedala župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk in direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek. Nato je umetniška vodja Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica Snježana Pungerčič prebrala slavnostno poslanico Unime, mednarodnega združenja lutkarjev, ki jo vsako leto ob svetovnem dnevu lutk preberejo v vseh lutkovnih gledališčih na svetu. Otroci so poslali v nebo pisane balone, polne dobrih želja, kulture in prijateljstva, za katere ni meja. Festival so začeli lutkarji Kulturnega društva Jurček iz Hrastnika z znano marionetno lutkovno predstavo Zvezdica Zaspanka po legendarni zgodbi Frana Milčinskega - Ježka.

image
Umetniška vodja Grajskega lutkovnega gledališča Snježana Pungerčič je prebrala poslanico ob svetovnem dnevu lutk. FOTO: Jaroslav Jankovič

Kamišibaj iz Japonske in Škratek iz Češke

Pantomimik Marko je po predstavi navdušene otroke popeljal v grajski atrij, kjer jih je čakalo že drugo presenečenje. Taus teater iz Novega mesta jim je predstavil tradicionalno japonsko gledališče – kamišibaj, ki deluje tako, da lutkar oz. igralec otrokom pripoveduje zgodbo ob prikazovanju slik. Gre za tisočletja star gledališki način pripovedovanja zgodb.

Sledili so lutkovne delavnice, ogled sevniškega lutkovnega gledališča in likovne razstave Lutkart 2018, ki je nastala v tednu otroka na 6. grajski lutkovno-slikarski koloniji za osnovnošolce. Festival je zaključila inovativna in pestra lutkovna predstava Škratek, ki nikoli ne obupa češkega lutkovnega gledališča Divadlo 100 opic iz Prage. Češki lutkarji so morda najboljši in najslavnejši na svetu. Po besedah direktorja GLG in festivala Bernarda Pungerčiča ima samo češka prestolnica Praga nekaj sto lutkovnih gledališč.

1200 predstav je bilo lani v ljubljanskem lutkovnem gledališču.

Pravljica o Škratku je interaktivna, dinamična fantazijska pravljica z letečimi žirafami, škratožerskimi rožami, živalskimi lutkami in ribo z imenom Ex Machina, ki s srečnim koncem reši vse težave, ko Škratek končno najde svojo gospo Škratovko. Zlasti je treba poudariti, da smo le redko doživeli bolj živo predstavo, saj jo uprizarjajo z glasbeno spremljavo v živo, kar je povsem nekaj drugega od posnete glasbe.

Za zaključek so se vsi lutkarji in obiskovalci zbrali v grajski vinoteki na praznovanju 10. rojstnega dne festivala, ki je v Posavju obudil lutkovno kulturo.

Vse bolj priljubljene

V Sloveniji deluje več kot tisoč lutkarjev, od tega je 150 profesionalnih, zaposlenih v državnih gledališčih, nekaj sto je samostojnih ustvarjalcev, ki od tega vsaj deloma živijo, nekaj sto pa amaterjev, ki se z njimi ukvarjajo ljubiteljsko oz. občasno. Statistični urad RS je objavil podatke, da so lutkarji leta 2017 pripravili in odigrali 2010 predstav, ki si jih je ogledalo skoraj 300.000 obiskovalcev, skoraj za tretjino več kot leto prej. Po besedah Petre Škofic iz Lutkovnega gledališča Ljubljana so lani odigrali 85 lutkovnih igric in imeli kar 1200 lutkovnih predstav, ki si jih je ogledalo skoraj 100.000 ljudi. Priljubljenost lutk se povečuje, elektronski mediji lutkarjem kljub izjemni animaciji niso vzeli predstav oz. kruha. Priljubljenost raste tudi po drugih evropskih državah. Zdi se, da smo ob navalu elektronskih medijev postali lačni živih predstav.

Otroci so poslali v nebo pisane balone, polne dobrih želja, kulture in prijateljstva, za katere ni meja.

Po besedah Pungerčiča danes samo v občini Sevnica deluje pet stalnih lutkovnih skupin. »Včasih smo imeli dve v vsem Posavju. Naš cilj je lutkovno gledališče razširiti po vseh posavskih gradovih.«
Deli s prijatelji