NA HLADNO

Šest let aresta za pokvarjenega policista

Višji sodniki brez milosti za Gregorja Makovca. Kradel in jemal podkupnino.
Fotografija: sojenje obdolženemu Makovec Gregorju in soobdolženim. Ljubljana, 2.2.2017, foto: Marko Feist FOTO: Marko Feist Slovenia
Odpri galerijo
sojenje obdolženemu Makovec Gregorju in soobdolženim. Ljubljana, 2.2.2017, foto: Marko Feist FOTO: Marko Feist Slovenia

LJUBLJANA – Ko je šokantna vest o tem, da naj bi bil Gregor Makovec v službeni opravi kriminalista Policijske postaje Domžale pravi pokvarjenec, udarila med njegove poklicne kolege, se je v njihovih vrstah pojavilo kar nekaj nejevernežev. Poznali so ga namreč kot dobrega policista in strokovnjaka, predvsem s področja prepovedanih drog. Da je bil Makovec nekoč najverjetneje zares dober policist, se je strinjala tudi tožilka oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili Sonja Breznik: »Toda potem je storil več kaznivih dejanj.« In te dni je 37-letnega Makovca zagotovo skoraj zadela kap. Iz ljubljanskega višjega sodišča so mu namreč sporočili, da so mu drastično zvišali zaporno kazen. Namesto treh let in osmih mesecev bo moral sedeti kar šest let.

Ali znajo policisti peči kukije?

Proces je potekal na kazenskem oddelku okrožnega sodišča v Ljubljani. Policistu je na zatožni klopi družbo delal Armin Vezirović, ki mu je Makovec priskrbel 160 uspavalnih tablet, naj jih proda na Metelkovi. Nekaj časa je na klopi sedela še ena policistka, in sicer Makovčeva partnerica v zasebnem življenju Barbara Š., a je nato tožilstvo proti njej umaknilo obtožbo, da je sodelovala pri obravnavanju lažne prometne nesreče in zavarovalniški goljufiji. Po razkritju škandala sta sicer oba odletela iz policije. Makovčeve nečednosti je pristojnim razkril njegov kolega iz patrulje in ta je, kar je najbolj skrb vzbujajoče, bojda pozneje v službi doživel kar nekaj neprijetnosti zaradi postrani pogledov sodelavcev. Toda tako kot okrožno sodišče je tudi višje v sodbi, ki jo je izdalo te dni, jasno zapisalo: »Če je A. A. kot policist zaznal nezakonita ravnanja policista Makovca, s katerim sta bila v kritičnem času poklicna partnerja, je bila njegova dolžnost ne samo kot policista, ampak tudi kot občana, da proti njemu poda kazensko ovadbo.«
SLO., DOMŽALE, POLICIJSKA POSTAJA DOMŽALE, 15.4.2016, FOTO: DEJAN JAVORNIK FOTO: Foto: Dejan Javornik
SLO., DOMŽALE, POLICIJSKA POSTAJA DOMŽALE, 15.4.2016, FOTO: DEJAN JAVORNIK FOTO: Foto: Dejan Javornik

Na sojenju sta si celo stala naproti: »Grega, dolgo sem te prosil, da prenehaj s tem, da nehaj dilati. Celo dvakrat sva se skregala zaradi tega, ti pa si mi odvrnil, da če mi kaj ni prav, naj se vrnem v navadno patruljo.«
Makovec mu je odvrnil s ciničnim vikanjem: »A se niste hvalili, kako dobre kukije (piškote z vsebnostjo THC) delate doma, travo za njih pa ste kradli s policije? Se spomnite na tisti travnik, ko se je kosila trava? Od tam ste je odnesli za cel nahrbtnik!« Makovcu so očitali vpletenost v kazniva dejanja iz sveta prometa z mamili, jemanja podkupnin in zlorab položaja, ki naj bi jih zagrešil pred slabimi štirimi leti.
sojenje obdolženemu Makovec Gregorju in soobdolženim. Ljubljana, 2.2.2017, foto: Marko Feist FOTO: Marko Feist Slovenia
sojenje obdolženemu Makovec Gregorju in soobdolženim. Ljubljana, 2.2.2017, foto: Marko Feist FOTO: Marko Feist Slovenia

Zoran Kusić (ta je krivdo priznal in bil obsojen na pogojno kazen) mu je dostavil 160 tablet uspavala durmicum, Makovec pa jih je torej izročil Veziroviću, naj jih zanj preproda na črnem trgu. Z znancem Zoranom se je Makovec dogovoril, da bo prek Barbare Š. uredil obravnavanje fingirane prometne nesreče na Dobenem, policistka (za katero je pozneje tožilstvo zaradi pomanjkanja dokazov umaknilo obtožbo) je sestavila zapisnik, da se je Zoran s svojim mini cooperjem zaletel v drevo in da mu je nastalo za štiri tisočake škode. Ta je pri zavarovalnici na podlagi tega zapisnika uveljavljal odškodninski zahtevek, Makovcu pa se za uslugo zahvalil z 200 evri.
FOTO:
FOTO:

Obtožba je Makovca bremenila, da si je na eni od hišnih preiskav prilastil zavitek heroina (najmanj 0,8 grama) ter z njim omogočil uživanje prepovedanih drog odvisnikoma Damirju in Sanu. V Domžalah naj bi odvzel prostost občanu Janezu in ga vklenil, nato pa na kraj aretacije poklical znanca Enesa in mu dovolil, da aretiranca pretepa.
Makovčeva je bila tudi ideja, da bo kriminalna tolpa vlomila v trgovino Tuš na Dobu pri Domžalah, v kateri je pred časom obravnaval vlom, zato je vedel, kje hranijo ključ sefa. Med vlomom pa je prek radijskih zvez spremljal aktivnosti svojih sodelavcev, da bi lahko vlomilce pravočasno obvestil, če bi ti izvedeli za dogajanje na Dobu. Vse skupaj se je sicer končalo bolj klavrno, saj so tatovi ukradli le nekaj škatlic cigaret, sefa pa s ključem niso mogli odpreti. »Al đaba. Nismo mogli sefa odpret, nema boga. Vzel smo čike i gas,« je Makovcu po telefonu potožil eden od vlomilcev Edin.
Tožilka je na koncu sojenja za nekdanjega policista zahtevala kazen šest let zapora in pol, okrožna sodnica Vladislava Lunder pa mu je prisodila tri leta in osem mesecev. Po mnenju senata ni bilo dovolj dokazov v zgodbah o domnevno pretepenem Janezu in o dajanju heroina Damirju.
Medtem ko je zdaj višje sodišče za Vezirovića potrdilo kazen pol leta zapora, je pritrdilo tožilki Breznikovi, da je bil Gregor Makovec za nekatera kazniva dejanja kaznovan veliko premilo. Zaradi kraje droge med hišno preiskavo in dveh kaznivih dejanj jemanja podkupnine (preprodajanje durmicumov in prejemanje denarja od fingirane nesreče) so precej zvišali kazni ter mu prisodili enotnih šest let zapora.
Sam si je kajpak želel oprostilne sodbe ali pa vsaj nižjo kazen. In ker je zdaj še bolj nezadovoljen, kot je bil ob koncu okrožnega sojenja, njegov odvetnik Dušan Csipö napoveduje nadaljevanje boja na vrhovnem sodišču.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije