TAJNI PODATKI

Se obetajo težave za mladega poslanca Mahniča? Naznanili so ga policiji

Gre za poslanca SDS in podpredsednika komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).
Fotografija: Žan Mahnič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Žan Mahnič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo je policiji naznanila poslanca SDS in podpredsednika komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Žana Mahniča, so potrdili na ministrstvu za obrambo. Po informacijah STA Mahniču očitajo kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov.

Podrobnosti na ministrstvu niso navedli, na vprašanje o tem, ali lahko potrdijo, da gre za navedbe, ki jih je Mahnič izrekel po seji Knovsa v povezavi z zaslišanji vojakov, ki jih je OVS izvedel pri preiskavi ravnanj Mihe Škerbinca, so navedli le, da je »v navedeni zadevi OVS ravnal po določilu 145. člena zakona o kazenskem postopku, saj je vsak državni organ dolžan naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. V konkretnem primeru OVS ni pristojen za preiskavo kaznivega dejanja, zato je skladno s tretjim odstavkom 33. člena zakona o obrambi obvestil policijo in ji zadevo predal v nadaljnji postopek.«

Omenjeni člen zakona o kazenskem postopku govori o tem, da so vsi državni organi in organizacije z javnimi pooblastili dolžni naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, če so o njih obveščeni ali če kako drugače zvedo zanje.

Zakon o obrambi pa med drugim govori o tem, če obveščevalno-varnostna služba ministrstva ali vojaška policija zazna oziroma odkrije kaznivo dejanje, storjeno zunaj ministrstva ali Slovenske vojske, o tem brez odlašanja obvesti policijo in ji zadevo preda v nadaljnji postopek.

Aprila je Knovs sprejel sklep, da ugotavljajo, da je minister Karl Erjavec zlorabil položaj in vojaško obveščevalno službo za razrešitev poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca. Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič je takrat na novinarski konferenci javno pojasnil, da je OVS na podlagi govoric in sporočil, da je Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenke Ermenc, zaslišal 25 pripadnikov vojske, obenem pa navedel, da zaslišani vojaki niso mogli potrditi teh govoric. Ugotovilo se je, tako poslanec, da je komentiral zdravstveno stanje Ermenčeve po tistem, ko so o tem ugibali že v medijih, prav tako pa je želel pomiriti, da je načelnica že operativna. Erjavec je povedal, da je s poročilom seznanjen, a je tajno in ga zato ne razkriva.

Zadeva se bo, kot kaže, očitno razvila v interpelaciji proti ministru Erjavcu, ki jo bo danes predvidoma vložila SDS.

Mahnič je sicer že aprila ocenil, da gre za vsebinsko in časovno podobnost s primerom nekdanjega ministra za obrambo Janka Vebra, ki ga je državni zbor spomladi 2015 razrešil zaradi očitkov, ker je OVS naročil analizo posledic prodaje Telekoma. Razrešitev je predlagal tedanji premier Miro Cerar. Tudi tedaj je OVS zaradi uhajanja informacij podal ovadbo poslanca NSi Mateja Tonina, ki je kot član Knovsa v takratnem sklicu vodil nenapovedani nadzor v OVS, ki je razkril sporno ravnanje Vebra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije