Še dva dni, da preprečite, da se vaš denar steče v državno blagajno

Del akontacije dohodnine lahko vsak državljan Slovenije nameni komu drugemu. Če tega ne stori, denar ostane državi.
Fotografija: Denar lahko namenite kakšni izmed organizacij ali društev. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Denar lahko namenite kakšni izmed organizacij ali društev. FOTO: Leon Vidic, Delo

Vsak državljan, zavezanec za plačilo dohodnine, ima pravico da del te nameni društvu ali organizaciji. Gre za 0,5 % akontacije dohodnine. Vsak se odloči sam, ali bo ta denar pustil, da se steče v državno blagajno, ali pa bo ta denar namenil kakšnemu izmed društev, prostovoljnih organizacij, športnih klubov itd.


Nič ne stane, vzame nekaj minut

Posameznika to nič ne stane, društvom pa ta znesek lahko pomeni veliko. Donacija ne vpliva na višino vračila ali doplačila dohodnine od Finančne uprave Republike Slovenije (Furs).
 

Izmed več sto lahko jih lahko izberete pet (5)

Na seznamu na stotine društev, organizacij, zavodov, ki jim lahko davčni zavezanec (torej vsak aktiven državljan) nameni del svojega denarja, ki ga v nasprotnem primeru država da v svojo blagajno.
 
SEZNAM DRUŠTEV, ORGANIZACIJ, ki jim lahko namenite denar
 

Čas do 31. 12. vsako leto

A pozor, vsako leto to lahko storite do 31. decembra. Furs piše: »Davčni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za katero se dohodnina odmerja. Zahteva velja do trenutka, ko davčni organ prejme novo zahtevo ali preklic zahteve.«

Ko se enkrat odločite, komu boste podarili del dohodnine, to torej velja, dokler ne pošljete novega obrazca z novimi podatki, in se vam ni treba odločati vsako leto znova. 

Kako to storite?
Prek obrazca, načina pa sta dva:
  • osebno pri Fursu ali po pošti (izpolnjen obrazec),
  • s certifikatom prek sistema e-davki

 
Lani 4,5 milijona društvom, približno 5 milijonov v državni proračun

»V lanskem letu se je 480.011 zavezancev odločilo za namenitev dela dohodnine za donacije. /.../ Zavezanci so del dohodnine za donacije namenili 5394 različnim upravičencem, lansko leto 5228,« pojasnjuje Furs.

Kar 50 % državljanov naj ne bi izpolnilo obrazca, kar pomeni, da gre denar državi. V letu 2018 je na ta način šlo humanitarnim društvom, zavodom, organizacijam 4,5 milijona evrov.

Med društvi, ki jim lahko doniramo, so tudi gasilci. Pred dnevi je Gasilska zveza Slovenije (GZS) celo predstavila spletno stran, kjer GZS donirate v nekaj minutah prek mobilnega telefona, četudi nimate certifikata ali ne uporabljate portala e-davki. Kot pišejo na platformi Kovanček, ki to omogoča: »Z uporabo naše platforme lahko to uporabnik naredi brez certifikata (na podlagi mnenja ministrstva za javno upravo) z naprednim elektronskim podpisom, in to kar prek mobilnega telefona v dveh minutah. Prejemniki namenitve dela dohodnine za donacije so razvidni na spletni strani Fursa. Za doniranje dela dohodnine, mora prejemnik (društvo/zveza) imeti z našim društvom veljavno sodelovanje.«

OBRAZEC za DONACIJO (natisnete in oddate na pošti za Furs, Davčna ulica 1, 1000 Ljubljana)
OBRAZEC na E-DAVKI

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije