ANKETA DELA

SDS znova v vodstvu, ocena dela vlade pada

Anketa  je potekala med 26. novembrom in 5. decembrom, v njej pa je sodelovalo 732 ljudi.
Fotografija: Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: Mediaspeed
Odpri galerijo
Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: Mediaspeed

Največja opozicijska stranka SDS je po nekaj mesecih znova prevzela vodstvo na lestvici priljubljenosti strank. Volilo bi jo 16,3 odstotka vprašanih, LMŠ, ki je bil še prejšnji mesec v vodstvu, pa 16,1 odstotka vprašanih, je pokazala anketa. Ocena dela vlade še naprej pada.

Rezultati so ...

SDS je sicer novembra podpiralo 15,2 odstotka vprašanih, LMŠ pa 15,4. Obe stranki sta svoj položaj izboljšali, a ga je SDS nekoliko bolj. Po najnovejši, decembrski anketi je na tretjem mestu ostala Levica (novembra bi jo volilo 11,2 odstotka vprašanih, tokrat 8,4 odstotka). SD ostaja na četrtem mestu (novembra 6 odstotkov, tokrat 6,3 odstotka). NSi bi volilo 4,9 odstotka vprašanih, kar je za odstotno točko slabši rezultat kot novembra, Desus bi volilo 3,4 odstotka (novembra 2,2 odstotka), SNS pa 2,3 odstotka (novembra 3,2 odstotka). Na osmem mestu je Piratska stranka z 2,1-odstotno podporo, sledijo SAB (1,8 odstotka vprašanih, novembra 2,3 odstotka), SLS z 1,4-odstotno podporo (novembra 1 odstotek), medtem ko je SMC z 0,9 odstotno podporo padel na 13. mesto (pred njo Andrej Čuš in Zeleni ter Dobra država). Še novembra je SMC podpiralo 1,9 odstotka vprašanih. 17,8 odstotka jih ne ve, koga bi volili, 10,9 odstotka ne bi volilo nobene stranke, 3,4 odstotka pa jih na to vprašanje ni želelo odgovoriti.

Še naprej vodi predsednik republike Borut Pahor

Povprečna ocena dela vlade še naprej pada, saj je oktobra znašala 2,81, novembra 2,77, tokrat pa 2,76. Nasprotno je ocena dela državnega zbora v zadnjem mesecu nekoliko narasla, in sicer z 2,56 v novembru, na 2,64 v decembru.

Na barometru priljubljenosti politikov še naprej vodi predsednik republike Borut Pahor, drugi je premier Marjan Šarec, tretji pa novi slovenski evropski komisar Janez Lenarčič. Na repu lestvice so predsednik SDS Janez Janša, zunanji minister Miro Cerar in predsednik Desusa Karl Erjavec. Anketo je za Delo izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana. Potekala je med 26. novembrom in 5. decembrom, v njej pa je sodelovalo 732 ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije