VOX POPULI

SDS vodi, sledita LMŠ in SD

Objavljeno 16. maj 2018 20.55 | Posodobljeno 18. maj 2018 19.29 | Piše: Ma. M.
Anketa Mediane na volitvah napoveduje zmago SDS. 
Janez Janša s SDS bi zmagal na volitvah. Tomi Lombar, Delo
LJUBLJANA – Anketa javnega mnenja, ki jo je za Siol.net in Planet TV izvedel inštitut Mediana, je pokazala, da ima največjo podporo med volivci SDS, ki bi jo volilo 15,5 odstotka vprašanih. Z 8,6 odstotka ji sledi Lista Marjana Šarca (LMŠ), tretja je SD s 6,8 odstotka podpore. Četrtina volivcev še ne ve, koga bi obkrožila.

Na četrtem mestu je s 4,8-odstotno podporo SMC, sledita Levica s 4,4 odstotka in Desus s štirimi odstotki podpore. S 3,1 odstotka se je na lestvici na sedmem mestu znašla Stranka Alenke Bratušek, za njo pa z 2,9 odstotka Slovenska nacionalna stranka (SNS). NSi je izbralo 2,4 odstotka vseh anketirancev.

Več kot enoodstotno podporo imajo še SLS (1,7 odstotka), ReSET – rešimo Slovenijo elite in tajkunov (1,4 odstotka) in Piratska stranka (1,3 odstotka).

Andreja Čuša in Zelene Slovenije bi podprlo 0,6 odstotka anketirancev, Listo novinarja Bojana Požarja pol odstotka, Združeno desnico, v katero sta se povezala Franc Kangler in Aleš Primc, Združeno levico in Slogo ter Dobro državo pa po 0,4 odstotka anketirancev.

Nobeni novi stranki, razen LMŠ, trenutno ne kaže, da bi se lahko prebila v državni zbor.

Okoli 38 odstotkov vprašanih še ne ve, katero stranko bi volili, ali pa niso želeli odgovoriti na vprašanje, ne bi volili nobene stranke ali pa bi oddali prazno glasovnico.

Anketo so opravili med 9. in 15. majem na vzorcu 750 anketirancev.

Deli s prijatelji