PREISKOVALNA KOMISIJA

SDS pod drobnogledom, Janševi vračajo udarec

V SDS so prepričani, da bi se novoustanovljena komisija morala ukvarjati tudi z drugimi primeri.
Fotografija: Viktor Orban je lani obiskal konvencijo stranke SDS. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Viktor Orban je lani obiskal konvencijo stranke SDS. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Sredi februarja je začela delati preiskovalna komisija državnega zbora o domnevnem pranju denarja v Novi KBM ter domnevno nezakonitem financiranju SDS. Preiskovalna komisija pod vodstvom Janija Möderndorferja se je že sestala na ustanovni seji, na kateri so se članice in člani komisije dogovorili o delu. 

Žan Mahnič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Žan Mahnič. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
V Janševi SDS si ob ustanovitvi komisije želijo, da bi ta preiskovala tudi druge primere. »Želimo razširiti delo preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanec Möderndorfer tako, da se ugotovi tudi ocena dejanskega stanja za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij iz vrst Stranke modernega centra in Socialnih demokratov zaradi morebitnega suma delovanja navedenih političnih strank ter z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb z namenom poskusa pranja denarja in nezakonitega financiranja kampanj za državnozborske volitve leta 2014 in 2018 ter za morebitno spremembo veljavne zakonodaje, ki ureja področje financiranja političnih strank, financiranja volilne kampanje ter vodenja oziroma dela vlade in posameznih ministrstev s strani različnih oglaševalskih PR-agencij,« je na današnji tiskovni konferenci dejal poslanec SDS Žan Mahnič.

Na vprašanje novinarja o tem, ali tako preiskovalno komisijo lahko vodi poslanec Möderndorfer, je Mahnič odvrnil, da je to vprašanje za omenjenega poslanca in da se bo verjetno sam odločil, da se izloči, vsaj v delu, ko se bo preiskovalo SMC, to bi bilo navsezadnje tudi higienično in etično. »Verjamem pa, da je vsem v interesu, da se ta zadeva preišče, in da ne bo težav pri razširitvi preiskovalne komisije,« je dejal poslanec.

Lotili bi se tudi Cerarja in makete

Na vprašanje, ali bo preiskava pripeljala tudi do ugotovitve politične odgovornosti Mira Cerarja v projektu makete, je Mahnič dejal, da sam osebno verjame, da je Miro Cerar tudi odgovoren v tej zadevi, »ne nazadnje so sporočila s ponudbami hodila tudi v njegov kabinet, on pa se je izgovarjal, da je to nekaj rutinskega in da se to pošilja naprej. Tu sta isti ponudbi prišli tako na pristojno ministrstvo kot v kabinet predsednika vlade, in ker so znane povezave Stojana Pelka in Nataše Pelko s stranko SMC, obstajajo močni sumi, da je pri tem poslu šlo za obvodno financiranje politične kampanje SMC,« je še prepričan Mahnič.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije