LMŠ + SMC?

Šarec sodelovanja še ni pokopal: Moramo pa se strinjati, da ...

Objavljeno 11. februar 2020 20.45 | Posodobljeno 11. februar 2020 21.56 | Piše: STA, S. U.

Pogovori namreč še potekajo.

Tiskovna konferenca Marjana Šarca, kjer je podal odstop kot predsednik vlade. Ljubljana, 27. januar 2020. FOTO: Leon Vidic, Delo
Predsednik LMŠ Marjan Šarec ocenjuje, da možnost sodelovanja LMŠ in SMC še ni pokopana. Pogovori namreč še potekajo. »Najprej pa se moramo vsi skupaj strinjati, da ne bomo sodelovali v desni vladi,« je dejal v izjavi za medije ob robu podelitve nagrad zlati kamen.

Razhajanja tudi o imenu skupne liste

Šarec, ki je odstopil s premierskega položaja in zdaj opravlja le še tekoče posle, je danes v izjavi za medije priznal, da od SMC ni dobil še nikakršnih zagotovil. LMŠ pa si po njegovih besedah ne more privoščiti, da se eventualno po volitvah polovica te združene celote odloči, da bo šla na pogajanja za desno vlado.

Pogajalski ekipi sta se sestali v ponedeljek, nato pa je LMŠ po njegovih besedah predložila svoj predlog sodelovanja, ki ga SMC zdaj pregleduje. »Tako da nikamor ne hitimo. To je le treba v miru prebrati, pregledati in tako naprej,« je miril. Šlo naj bi za predlog o sestavi kandidatne liste. Možnost, da bi stranki prispevali vsaka polovico kandidatov, bo težka, pravi Šarec, »ker naša izhodišča niso enaka«.

Polovična razdelitev kandidatnih list naj bi bila namreč želja SMC, medtem ko naj bi se LMŠ nagibala k temu, da bi stranki SMC prepustila le tretjino mest. A Šarec danes o podrobnostih ni želel govoriti in druge možnosti prepušča pogajanjem. Neuradno je sicer slišati, da naj bi bila razhajanja tudi o imenu skupne liste.

Pogajanj med SMC, NSi, Desusom in SDS o novi vladi ni želel komentirati, ponovil je le oceno, da so volitve edina poštena možnost, »vse drugo vidimo kot ohranjanje pozicij in statusa quo«.
 

image
Za nekdanjega predsednika SMC pravi, da mu lahko izrazi veliko spoštovanje. FOTO: Matej Družnik

Komentiral je tudi stališče nekdanjega predsednika SMC Mira Cerarja, ki je v pismu aktualnemu predsedniku stranke Zdravku Počivalšku zavrnil sodelovanje v morebitni vladi Janeza Janše. Po Šarčevih besedah je Cerar pokazal »dostojanstvo, da je konsistenten, da to, kar je govoril leta 2018, še vedno drži« in zaradi tega »mu lahko izrazim veliko spoštovanje«.

Opravičevati se ne misli

Vnovič je komentiral tudi grožnjo SDS s tožbo, če se jim ne bo opravičil za javno izrečene besede o njih. Najprej se je obregnil ob zapis SDS na twitterju, v katerem so v ponedeljek zapisali, da je uradno zahtevo za preklic izjave dobil pred dnevi: »Datum tvita in datum prejema je enak. Torej že ta podatek ne drži.« Izpostavil je, da se nikomur ne misli opravičiti. To se bo po njegovih besedah morda zgodilo tistega dne, ko se bo poslanec SDS Žan Mahnič vzdržal nekaterih svojih izjav »in se bo on kdaj opravičil in ko se bo še nešteto drugih poslancev zavedalo, da mora v slovenski politiki prevladati končno bolj kulturni diskurz. Tako da me ne skrbi, da bi se moral kaj kmalu opravičiti,« je dodal.

SDS je zmotila Šarčeva izjava, predvajana v oddajah TV Dnevnik in Odmevi konec januarja. V izjavi je Šarec za SDS dejal, da je težko sodelovati s stranko, ki izvaja sovražni govor in se financira iz Madžarske. Očitke o zadnjem so v stranki že večkrat zavrnili.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) sicer vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem nekaterih medijev blizu SDS. Podrobnosti pa za zdaj ne razkrivajo.
Deli s prijatelji