100 LET

Šarec: Slovenije ni brez Prekmurja in Prekmurja ni brez Slovenije

Objavljeno 17. avgust 2019 21.33 | Posodobljeno 17. avgust 2019 21.53 | Piše: STA, M. U.

Slovesno so obeležili 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije. FOTO: Uroš Hočevar
BELTINCI – Nocoj so v Beltincih slovesno obeležili 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Premier Marjan Šarec je v govoru dejal, da je to priložnost za uveljavitev Prekmurja kot pokrajine, v kateri v razumevanju in spoštovanju drug z drugim živijo pripadniki slovenskega in drugih narodov, ter za to, da okrepimo, kar nas lahko povezuje.

Povezovanje omogočajo tudi številni lokalni, regijski in čezmejni projekti, kot je med drugim tudi projekt kandidature Lendave za EPK leta 2025. »Naša pravica je živeti v miru in sožitju, naša sveta dolžnost pa si za to prizadevati vsak dan. Slovenije ni brez Prekmurja in Prekmurja ni brez Slovenije,« je med drugim v slavnostnem nagovoru poudaril Šarec in spomnil na zavedne Slovence oziroma Prekmurce, zaslužne za priključitev.

»To so bili ljudje, ki jih lahko postavimo ob bok Rudolfu Maistru in Franju Malgaju ter njunim soborcem. Vsak na svoj način so se borili, da imamo danes vsaj ta del narodnostnega ozemlja v svoji državi, več ni bilo mogoče. Tudi zaradi nespametne politike, ki je bolj zaupala drugim kot pa sebi, svojemu narodu in svojim junakom. Politika kimanja in ponižnosti, izhajajoča iz stoletij življenja pod tujo oblastjo, je zamudila priložnost za večjo uveljavitev slovenskega naroda. Sicer pa, je danes kaj drugače? Še vedno imamo politike, ki vidijo v drugih državah samo dobro, v svoji pa samo slabo. Zakaj? Samo zaradi doseganja svojih ciljev s pomočjo drugega,« je dejal Šarec.

Šarec je omenil številne preizkušnje, ki so v 100 letih zaznamovale Prekmurje, tudi železno zaveso, ki je ločila Slovence na slovenski in madžarski strani, na 'temno noč', ki se je spustila nad oba naroda, in spremembe, ki so Slovencem omogočile živeti v lastni državi, posledično pa tudi Prekmurju začele odpirati okno v svet.

»Prekmurje in Slovenija pripadata evropskemu prostoru, kjer narodi sobivajo in soustvarjajo pot gospodarskega, političnega in kulturnega razvoja, temelječega na spoštovanju različnosti in iskanju skupnih točk. Evropska ideja je lepa in po temnih obdobjih zgodovine edina, ki lahko prepreči ponovno gledanje drug drugega skozi daljnoglede in puškine cevi,« je povedal Šarec in dodal, da vsi žal ne mislijo tako. Zato morajo po njegovih besedah v ljudeh prevladovati dobre lastnosti: ljubezen, spoštovanje, občutljivost za stiske drugih in pristno domoljubje.
Deli s prijatelji