SOVRAŽNI GOVOR

Šarec se brani: »Nisem nikomur govoril, kaj mora in česa ne sme pisati«

Poziv podjetjem o oglaševanju v medijih, ki širijo sovražni govor, sproža odzive.
Fotografija: Marjan Šarec, predsednik vlade, Ljubljana, 21. 11. 2018. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec, predsednik vlade, Ljubljana, 21. 11. 2018. FOTO: Voranc Vogel, Delo

BRUSELJ – Premier Marjan Šarec je v Bruslju ob robu posebnega vrha o brexitu na novinarska vprašanja pojasnil v petek objavljeni poziv podjetjem, ki so delno ali večinsko v državni lasti, naj razmislijo glede oglaševanja v medijih, ki širijo sovražni govor. Med drugim je zadovoljen, da je to dvignilo nekaj prahu in da so ljudje začeli o tem razmišljati.
Marjan Šarec, predsednik vlade, Ljubljana, 21. 11. 2018. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Marjan Šarec, predsednik vlade, Ljubljana, 21. 11. 2018. FOTO: Voranc Vogel, Delo

»Ta poziv je namenjen temu, da se razmisli v naši družbi, ali je z oglasi, ki pomenijo denar, financirati take vsebine. Nisem pa jaz nikomur govoril, kaj mora in česa ne sme pisati,« je dejal Šarec. Dejal je, da že nekaj časa živimo v družbi, ki je prepletena s sovražnim govorom in lažnimi novicami in da je bil v času predsedniške kampanje tudi sam deležen tega. »Če mediji to spodbujajo, potem to zagotovo ni dobro. Mediji bi morali vendarle ohranjati kulturo sporazumevanja in podajanja novic. Predvsem pa lažne novice ne prispevajo k temu, da je naša družba boljša. In ta moj poziv je namenjen razmisleku o tem.«


Na vprašanje, ali je tudi sam opravil premislek, ko gre za svojega tesnega sodelavca Damirja Črnčeca, ki je bil po spornih izjavah znan pred nastopom funkcije državnega sekretarja, pa je Šarec dejal, da odkar je zaposlen v kabinetu predsednika vlade, ne izvaja nobenih takšnih dejanj, ki bi kakor koli škodila državi ali ugledu vlade ali predsednika vlade. 

Eden največjih pritiskov oblastnikov na medije v zadnjem času

V Združenju novinarjev in publicistov so danes Šarčev poziv, ki so ga označili kot poziv podjetjem, »naj ne oglašujejo v medijih, ki širijo sovražni govor«, ocenili kot enega največjih pritiskov oblastnikov na medije v zadnjih letih. V združenju menijo, da gre za poskus političnega onemogočanja delovanja medijev, ki so kritični do vlade. Premierja pozivajo, naj svoj poziv prekliče oziroma umakne s spletne strani vlade.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije