Šarec odločen: Če bo treba, bo tudi Slovenija zaprla meje

Obstajajo scenariji za soočanje z epidemijami.
Fotografija: Marjan Šarec. 2020 FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec. 2020 FOTO: Leon Vidic, Delo

V Sloveniji so do zdaj na koronavirus testirali 13 ljudi, vsi so bili negativni, je na današnji novinarski konferenci dejala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek zaščitni ukrepi, kot so maske, zaradi tega virusa trenutno niso potrebni.

»Potniki, ki se vračajo iz tujine in dobijo bolezenske znake, naj po telefonu kontaktirajo zdravnika. Zaščitno vedenje pa ni potrebno, tudi maske ne. Tudi na Goriškem in v Prekmurju v tem trenutku niso potrebni dodatni ukrepi,« je dejala Repar Bornškova. Zagotovila je, da bodo javnost sproti obveščali o spremembah. Že v torek pa se bodo sestali z vodstvi bolnišnic.

Če bo treba, bo tudi Slovenija zaprla meje

Zaradi širjenja koronavirusa bo tudi Slovenija zaprla meje, če bo treba, oziroma izvajala ukrepe, ki so primerni v takih razmerah, je novinarjem ob robu slovesnosti ob predaji novega helikopterja policijski letalski enoti na Brniku dejal predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec.

Obstajajo scenariji za soočanje z epidemijami, in če bo število okuženih večje, se aktivirajo civilna zaščita, vojska, policija, vojaška saniteta, v 72 urah tudi bolnišnica Role, je naštel. Na današnji seji sekretariata Sveta za nacionalno varnost (Snav) je dobil poročila vseh deležnikov, tako civilne zaščite, policije, vojske in drugih, ki sodelujejo v sekretariatu Snava. Zmogljivosti in potrebna sredstva za interveniranje v primeru širšega obsega okuženih so na voljo, je zagotovil. Na seji so po njegovih besedah obravnavali tudi sorazmernost ukrepov, da ti ne bi bili ne preveč ne premalo obsežni. Poleg tega je zelo pomembna koordinacija s sosednjimi državami.

Preberite tudi: Stanje se spreminja iz ure v ure: okužbe pričakujejo tudi v Sloveniji (VIDEO)


 

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je zagotovila, da policija je in bo vedno opravila svojo nalogo s ciljem zagotavljanja varnosti ljudem v državi. Tako bo tudi v tem primeru, je povedala. »Naša naloga je dvojna: po eni strani zagotavljanje in varovanje javnega reda in miru ter preprečevanje morebitnih kaznivih dejanj in po drugi strani vsi ukrepi, ki jih bo odredilo ministrstvo za zdravje. Tudi omejitev gibanja, če bo to potrebno, in mejna kontrola na meji z Italijo,« je naštela. Slovenska policija je vedno pripravljena, je zagotovila na vprašanje, kako hitro se lahko aktivirajo.

Po Šarčevih besedah bodo na seji vlade, ki opravlja tekoče posle, v četrtek obravnavali gradivo za primer večjega števila okuženih. Dnevno bodo spremljali dogajanje in pazili, kdaj se bo virus pojavil tudi v Sloveniji, saj je na to treba računati, je poudaril. Pomembno pa je, da bodo ukrepi sorazmerni, je ponovil.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije