SODU IZBILO DNO

Šarec napovedal interpelacijo, Janšev minister se je odzval

Kaže, da bo kmalu interpeliran prvi minister tretje vlade Janeza Janše.
Fotografija: Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo

»Bili smo konstruktivni na začetku delovanja te vlade, a smo bili izigrani. Po zadnjem dogajanju je jasno, da bomo vložili interpelacijo proti ministru Zdravku Počivalšku. Pismo g. Zakrajška je izbilo sodu dno,« je sporočil nekdanji premier Marjan Šarec (LMŠ).

Spomnimo, da je Počivalšek zaradi številnih težav in napak pri dobavi zaščitne opreme, predvsem mask, krivdo zvalil na zdaj že nekdanjega direktorja blagovnih rezerv Antona Zakrajška. Gospodarski minister je zatrdil, da je Zakrajšek vodil vso dobavo, kar pa je ta v javnem pismu zanikal, češ da je zaradi okužbe z novim koronavirusom že nekaj tednov na bolniški in da ni v tem času ničesar podpisoval.

Počivalšek je bil gospodarski minister že v času Šarčeve vlade, ko pa je ta odstopil, se je SMC skupaj z NSi in Desusom dogovorila za oblikovanje tretje vlade Janeza Janše, čeprav je Šarec Počivalškovo SMC vabil, da združita moči. »Danes je jasno, da je bila pravilna odločitev, da se stranki LMŠ in SMC nista združevali. Nabave zaščitne opreme so lepo razgalile delovanje ministrstva pod okriljem te stranke. Za ceno oblasti nisem bil pripravljen prodati stranke. SMC si je postavljala zelo visoko ceno. Mantra o praznih skladiščih in drugi poskusi preusmerjanja pozornosti so neuspešni. Nobena kriza ne upravičuje takih ravnanj,« je zapisal Šarec, ki je konec januarja napovedal svoj odstop in se zavzel za predčasne volitve.

Tega si želi

»Zanimivo, Šarec Marjan, ki me je dva meseca nazaj vabil v koalicijo, danes proti meni vlaga interpelacijo. V njej vidim priložnost, da epidemijo celovito obravnavamo in predložimo vse dokaze. Tudi kar se tiče (ne)odzivnosti PV-ja prejšnje vlade ob pojavu epidemije. Tega si želim,« je Počivalšek na twitterju vrnil žogico svojemu nekdanjemu koalicijskemu partnerju.

Ostala opozicija zadržana

Predsednik SD Dejan Židan je o napovedi interpelacije povedal, da je za njih odgovorna celotna vlada. Če bo potrebno, bodo sodelovali tudi pri interpelaciji. Dejal je, da je dobro, kadar opozicija kaj skupaj predlaga, ne pa nekdo posamezno »zaradi pet minut slave«.

V SAB pa so napoved interpelacije označili celo za neodgovorno in napovedali, da ne bodo sodelovali v političnih igricah.

Po odzivu drugih opozicijskih strank je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović sporočil, da je interpelacija proti ministru Počivalšku dejstvo: »Kdaj in kako bomo pozvali ministra na odgovornost, pa se bomo pogovarjali z opozicijo. Morda pa je napoved interpelacije priložnost za Počivalškov umik.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije