BUTALE

Šarec Möderndorferju sporočil, kaj ga moti

Premier je pozval k sobivanju.
Fotografija: Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic, Delo

KRANJ – Premier Marjan Šarec je ob srečanju z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci v Kranju pozval k sobivanju tako prebivalcev kot tudi vseh segmentov družbe. 

Kot univerzitetni diplomirani igralec v funkciji predsednika vlade je za trenutek stopil v čevlje umetnikov in poudaril, da njihov kruh ni lahek, »kajti človek da noter sebe, nikogar ne zanima, ali si bolan, utrujen, ti je kdo umrl ali kaj podobnega, moraš iti svojemu poslanstvu naproti in cilj tvoj je izprazniti sebe in napolniti publiko«. Tisti, ki tega niso preizkusili, pa po njegovem mnenju tudi nikoli ne bodo razumeli.
 
Na proslavi ob podelitvi letošnjih Prešernovih nagrad je na predvečer praznika, ko se spominjamo smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna, predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer Slovenijo primerjal z Butalami, Šarcu očital nakup osemkolesnikov in kulturnikom dejal, da jih država ceni manj kot orožje.
 
Preberite še:
Po proslavi znova odjeknilo: Nekulturno je debelo lagati pred kulturnim praznikom  

Dojemanje slovenske umetnosti je po Šarčevih besedah lahko takšno ali drugačno, Slovenci pa smo kot narod »lahko včasih tudi Butalci«. Takšni po njegovem prepričanju smo, nič boljši ali slabši ter nič bolj ali manj pomembni od drugih narodov, ki štejejo 50, 100 ali 500 milijonov prebivalcev. Kdor misli, da je vse po svetu boljše, se moti, je poudaril.
 
Slavnostni govornik na podelitvi Prešernovih nagrad Vinko Möderndorfer. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Slavnostni govornik na podelitvi Prešernovih nagrad Vinko Möderndorfer. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Kot razliko je izpostavil, da tako bogatega jezika mnogi ti narodi nimajo. »Nimajo ne toliko narečij ne toliko kulturnih ustvarjalcev in naš narod je bogat. Veličina naroda se ne meri v številu prebivalcev niti v površini, meri se v srcu naroda. In slovenska kultura je ohranila narodovo identiteto in jo bo tudi naprej. Slovenska kultura nikoli ne bo propadla in tudi narod ne bo propadel.« 

Poudaril je tudi, da ga včasih moti, ker se slovenski kulturni praznik dojema kot priložnost, da nekdo z odra politikom pove, kar jim gre. Sam tem kulturnikom svetuje, naj se podajo v politiko, kjer po njegovih besedah prav tako ni enostavno. Obenem se mu ne zdi primerno, da se kultura primerja z oklepniki, kar je bilo slišati na četrtkovi proslavi.

»Potrebujemo vse, nenazadnje je bil tudi prvi slovenski general hkrati tudi pesnik, kar pomeni, da gre to skupaj in da ta narod potrebuje tako vojsko kot tudi kulturo, zdravstvo, šolstvo in vse segmente te družbe, da lahko preživi,« je dejal premier. Omenil je tudi za 30 milijonov več sredstev za kulturo v letošnjem proračunu, s katerim pa po njegovih besedah nikoli ne bodo vsi zadovoljni. 

Nazadnje je v duhu Prešerna izrazil še upanje, da bodo kultura in vsi drugi segmenti družbe nekoč stopili z roko v roki in »ne obtoževali drug drugega, da so krivi za vse težave na tem svetu. Sobivajmo, sodelujmo in vsem bo lažje.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije