MINISTER ZA KULTURO

Šarec je sporočil svojo odločitev

Kandidat se bo najprej predstavil pristojnemu odboru.
Fotografija: Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Premier Marjan Šarec bo državnemu zboru kot novega ministra za kulturo predlagal Zorana Pozniča, so sporočili po njunem srečanju iz premierjeva kabineta in dodali, da Šarec zaupa presoji SD. Predlog kandidature naj bi v državni zbor poslal v kratkem.

Pozniča so za ministra predlagali v stranki SD, potem ko je prejšnji minister Dejan Prešiček odstopil, potem ko so nanj leteli očitki o zlorabi položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar je zanikal.

Po večtedenskem iskanju so v stranki, iz kvote katere prihaja minister za kulturo, sporočili, da bodo kot kandidata Šarcu predlagali Pozniča, direktorja Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje. Poznič je nato povedal, da se je stranki kot ministrski kandidat ponudil sam, češ da želi nadaljevati delo Prešička.
Zoran Poznič želi nadaljevati delo Prešička. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Zoran Poznič želi nadaljevati delo Prešička. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Po Šarčevi napovedi bi se lahko Poznič kmalu predstavil pred odborom za kulturo in bi državni zbor o njegovem imenovanju lahko odločal že na redni seji, ki se bo začela v ponedeljek. Kandidat za ministra se najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstavi pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora in odgovarja na vprašanja njegovih članov. Predsednik delovnega telesa takoj, najkasneje pa v 48 urah po predstavitvi kandidata, pošlje predsedniku državnega zbora in predsedniku vlade mnenje o kandidatu, ki ga je sprejelo delovno telo.

Predsednik vlade lahko najpozneje v treh dneh po prejemu mnenja delovnega telesa umakne predlog kandidature za ministra. V takem primeru lahko hkrati predloži novo kandidaturo.

Državni zbor ministra imenuje z navadno večino glasov poslancev. Po napovedih koalicijskih strank je pričakovati, da bo Poznič v državnem zboru dobil ustrezno podporo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije