JAVNO MNENJE

Šarcu se lahko smeji: vlada ima rekordno dvotretjinsko podporo

Premier že skoraj tako priljubljen kot predsednik republike.
Fotografija: Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Vlada premierja Marjana Šarca uživa že drugi mesec rekordno 62,8-odstotno podporo. Četrtina (25,9 odstotka) vprašanih je z njo nezadovoljnih, 11,2 odstotka pa neopredeljenih, kaže javnomnenjska raziskava Mediane za Pop TV. Med strankami ima največjo podporo še vedno SDS, tesno ji sledi Šarčeva LMŠ, na tretjem mestu so Socialni demokrati.

SDS še izgublja podporo

SDS bi po izsledkih ankete prepričala 16,6 odstotka vprašanih, kar je več kot odstotek manj kot prejšnji mesec. Na drugo mesto bi se z manj kot odstotkom zaostanka uvrstila Šarčeva LMŠ (16,0 odstotka), ki ji sledijo Socialni demokrati z 9,2 odstotka podpore.

Stranko Levica podpira 7,6 odstotka vprašanih, kar je zadostovalo za četrto mesto, peta je SLS (4,0 odstotka). V drugem delu sledijo še SNS (3,8 odstotka), NSi (3,2 odstotka) in Pirati (2,5 odstotka). Na repu sta pristala Desus (2,4 odstotka) in Stranka Alenke Bratušek z 1,9 odstotka podpore. Cerarjeva SMC je izpadla z lestvice. Sicer pa 17,5 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi izbrali, 8,4 odstotka jih ne bi izbralo nobene, 3,2 odstotka vprašanih pa ni želelo odgovoriti.

Premier že skoraj tako priljubljen kot predsednik republike

Najbolj priljubljeni politik ostaja predsednik republike Borut Pahor, tesno pa mu na drugem mestu sledi predsednik vlade Marjan Šarec, ki mu podpora še raste.

Anketo je na vzorcu 707 državljanov za opravil inštitut Mediana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije