NOVI MANDATAR

Šarcu je uspelo

Dobil je tri glasove več, kot jih je lahko zbrala koalicija z Levico. Dva verjetno odpadeta na manjšinca. Kdo je tretji, ki je podprl Šarca, za zdaj ostaja skrivnost.
Fotografija: Marjan Šarec je zastavljeno dosegel. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec je zastavljeno dosegel. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Tajnega glasovanja je konec, lističi so prešteti: s 55 glasovi za in z 31 proti (ena glasovnica je bila neveljavna) je predsednik vlade postal Marjan Šarec

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je tako ugotovil: »Marjan Šarec je izvoljen za predsednika vlade RS.«

Šarec se je poslancem zahvalil za podporo in napovedal sestavljanje vlade s polnimi pooblastili.
 

Še glas več


Kdo je 55. poslanec ali poslanka, ki je namenil glas novemu mandatarju, ni znano, saj je glasovanje potekalo tajno. Jasno pa je, da koalicija z Levico predstavlja 52 glasov, manjšinca pa sta lahko prispevala dva. Skupaj bi to bilo 54 glasov, medtem ko je Šarec zbral še enega več.
 

Je Šarčev izid dober?


Preverili smo, kakšno podporo so imeli mandatarji v preteklosti. Njegov predhodnik Miro Cerar (SMC) je prejel 57 glasov podpore, Alenka Bratušek, takrat iz Pozitivne Slovenije, 55, Janez Janša (SDS) leta 2012 51 (Zoranu Jankoviću ni uspelo prepričati dovolj poslancev in je zbral zgolj 43 glasov). Aktualnemu predsedniku države Borutu Pahorju je uspelo prepričati 59 poslancev, pred njim leta 2004 Janši 57 (leta 2004), Antonu Ropu leta 2002 pa, denimo, kar 63.

S 55 glasovi podpore Šarec ni dosegel najslabšega izida, a je tudi precej oddaljen od najboljšega v zadnjih 15 letih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije