VOX POPULI

Šarcu in druščini kaže dobro

Ankete kažejo, da se je podpora Šarčevi vladi dvignila. 
Fotografija: Marjan Šarec je po javnomnenjski raziskavi priljubljen med Slovenci in Slovenkami. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Marjan Šarec je po javnomnenjski raziskavi priljubljen med Slovenci in Slovenkami. FOTO: Matej Družnik

LJUBLJANA – Podpora vladi Marjana Šarca je po padcu prejšnji mesec v aprilu zopet narasla. Podpora pa je glede na javnomnenjsko raziskavo Mediane padla strankam SDS, Levica, NSi in Desus, je poročal Pop TV.

Delo vlade podpira 56 odstotkov vprašanih, 29,2 odstotka vprašanih vlade ne podpirata, 14,9 odstotka je neopredeljenih. Glede na raziskavo se je javnomnenjska podpora dvignila tudi LMŠ. Če bi bile volitve danes, bi to stranko volilo 17,2 odstotka vprašanih. SDS bi svoj glas namenilo 14,3 odstotka, SD pa 6,4 odstotka. Levico bi podprlo 5,9 odstotka vprašanih, NSi pa 5,5 odstotka. SNS je s 3,9 odstotka podpore prehitel SMC, ki bi ga podprlo 3,5 odstotka, in Desus z 2,4 odstotka. Sledijo še neparlamentarni Pirati, ki jih je podprlo 2,1 odstotka vprašanih, in SLS, ki je prejel 1,5 odstotka glasov anketiranih.

18,3 odstotka vprašanih je bilo neopredeljenih, 11,6 odstotka vprašanih pa ne bi volilo nobene od naštetih strank.


Lestvica priljubljenosti politikov brez velikih sprememb

Na lestvici politikov je Šarec prehitel predsednika države Boruta Pahorja. Evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon je na tretjem mestu prehitela komisarko Violeto Bulc. Peti je nosilec liste Desusa za evropske volitve Igor Šoltes, šesti prvak SD Dejan Židan, sledijo predsednik NSi Matej Tonin, evroposlanka Romana Tomc iz vrst SDS in prva na evropski listi NSi Ljudmila Novak. Na koncu lestvice so trije predsedniki strank: Karl Erjavec, Miro Cerar in Janez Janša.

Javnomnenjsko raziskavo je na vzorcu 714 oseb naredila Mediana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije