SODELOVANJE V RAZISKAVI

Sanjsko! Za 10 dni ležanja v izolski bolnišnici ponujajo 800 evrov

Iščejo 10 zdravih moških za prispevek k znanosti.
Fotografija: Meritve bodo obsegale običajne obremenitvene teste (na sobnem kolesu, skoke, iztegovanje kolena …), merjenje mišične aktivacije in medicinsko slikanje telesa ali delov telesa. FOTO: ZRS KP
Odpri galerijo
Meritve bodo obsegale običajne obremenitvene teste (na sobnem kolesu, skoke, iztegovanje kolena …), merjenje mišične aktivacije in medicinsko slikanje telesa ali delov telesa. FOTO: ZRS KP

KOPER – 10 polnoletnih mladih moških bo dobilo možnost sodelovanja v raziskavi o vplivih simuliranega bivanja v vesolju na človeško telo. Prostovoljci (to lahko postanete tudi vi) bodo v splošni bolnišnici Izola preživeli 15 dni in za sodelovanje prejeli plačilo 800 evrov. Kriti bodo tudi vsi stroški med raziskavo – časopis, hrana, pijača in internet.

V raziskavi lahko sodelujejo zdravi moški, stari od 18 do 30 let, ki so pripravljeni dati svoj prispevek k znanosti in jih zanima vesoljska tematika. Namen raziskave je namreč ugotoviti zgodnje znake odzivanja telesa ob ničelni gravitaciji, ki jih bodo prijavljeni skupaj z znanstveniki simulirali z ležanjem v postelji.


Prostovoljci bodo v izolski bolnišnici preživeli 15 dni, od tega bodo v postelji ležali 10 dni. Pred in med ležanjem ter po njem bodo zdravniki opravili izbrane teste zdravstvenega stanja in gibalnega statusa.

Vpliv breztežnosti na človeško telo znanstvenikom ne bo koristila le astronavtom. Drugi cilj je namreč izkoristiti dobljene podatke za starejše ljudi, ki so pogosto prisiljeni dolgo mirovati v postelji, in s tem dobiti podatke o obnašanju pacientov in vplivu na telo po dolgotrajnem ležanju.

Prijavite se lahko najpozneje do 25. junija

Raziskavo, ki jo bo izvedel Inštitut za kineziološke raziskave ZRS Koper, sofinancira italijanska vesoljska agencija. Tovrstne raziskave so pogoste, saj so jih le na koprskem inštitutu izvedli že pet (na skupno 63 preiskovancih, ki so ležali od 14 pa do 35 dni).

Povabilo k sodelovanju v raziskavi, ki bo med 10. in 28. julijem, si lahko podrobneje preberete tukaj, prijavite pa se lahko najpozneje do 25. junija.


Več v tiskani izdaji jutrišnjih Slovenskih novic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije