S ponedeljkom sprememba v slovenskih zaporih

Iz zaporov spustili 231 obsojencev, kdaj se vračajo, še ni znano.
Fotografija: V slovenskih zaporih so ugotovili dve okužbi z novim koronavirusom. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
V slovenskih zaporih so ugotovili dve okužbi z novim koronavirusom. FOTO: Uroš Hočevar

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij podobno kot država rahlja ukrepe, ki jih je sprejela za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Obiski v zaporih bodo tako znova dovoljeni od ponedeljka.

Pri sproščanju ukrepov v zaporih je prvi cilj zagotavljanje varnosti tako za zaprte, obiskovalce in zaposlene, zato bo na obisk k zaporniku od ponedeljka naprej lahko prišla le ena odrasla oseba, ki bo brez znakov okužbe s koronavirusom, medtem ko mladoletni otroci na obisk še ne bodo mogli. Zanje bodo obiski dovoljeni le v ženskem zaporu na Igu. Vstop v zapor bo mogoč le z zaščitno masko ali drugo obliko zaščite (šal, ruta in podobno), obvezno bo tudi razkuževanje rok.

Kmalu po razglasitvi epidemije je država upravam zaporov z zakonom omogočila, da so zaradi preprečevanja okužb zaporniku za en mesec ali več prekinili prestajanje zaporne kazni, če za to ni bilo varnostnih zadržkov. Na ta način je trenutno na prekinitvi prestajanja zaporne kazni 231 obsojencev.

Vračali se bodo postopno

Postopek vračanja obsojencev nazaj v zapor bo odvisen predvsem od okoliščin v posameznem zaporu. Trenutno v zaporih še upoštevajo ukrepe preprečevanja širjenja in obvladovanja epidemije, zato se za zdaj večini obsojencev v primeru poteka odločbe o prekinitvi ta podaljša. »Postopno pa se bodo na prestajanje zaporne kazni najprej vrnili obsojenci dislociranih odprtih oddelkov, ki jim odločbe o prekinitvi ne bodo podaljšane.«

Do zdaj sta bili v slovenskih zaporih potrjeni dve okužbi s koronavirusom. V obeh primerih sta se okužili zaprti osebi v zaporu Dob pri Mirni. Zaradi preprečevanja širjenja okužbe so zato v zaporu takrat v karanteno preventivno namestili več zapornikov. Po zdravstvenih navodilih so karanteno postopno opuščali, novih okužb pa niso ugotovili. Med zaposlenimi potrjenih okužb ni bilo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije