DOBRODELNA TRANSVERZALA

Ročni kolesarji bodo kolesarili za dober namen že naslednji konec tedna

Gregorja nesreča pri 27 letih prikovala na invalidski voziček.
Fotografija: Prekolesarili bodo 350 kilometrov. FOTO: Zavod vozim
Odpri galerijo
Prekolesarili bodo 350 kilometrov. FOTO: Zavod vozim

LJUBLJANA – Če se boste med 1. in 2. junijem nahajali na relaciji Lendava–Koper, boste imeli priložnost spodbujati štiri parakolesarje, ki bodo prevozili skoraj 350 kilometrov. V manj kot 24 urah bodo na svojih ročnih kolesih premagovali slovensko transverzalo in s tem dejanjem na eni strani opozarjali na pomen varne obvozne razdalje 1,5 metra, to je trenutek, ko cesto delita kolesar in voznik motornega vozila, na drugi strani pa bo njihovo dejanje imelo še dobrodelno noto – zbiranje sredstev za nakup profesionalnega tekmovalnega ročnega kolesa za perspektivnega ročnega kolesarja Gregorja Habeta.

Omenjeni podvig so poimenovali Dobrodelna slovenska transverzala ročnih kolesarjev 2019, odvijal pa se bo kot del širšega kolesarskega projekta #MislimVarno VOZIM S SRCEM, ki ga izvaja Zavod VOZIM.

Gregor Habe. FOTO: Zavod Vozim
Gregor Habe. FOTO: Zavod Vozim
Zavod VOZIM s preventivnimi aktivnostmi, namenjenimi posebej kolesarjem, že od leta 2016 javnost z različnimi aktivnostmi na terenu, brošuro ter nalepkami za avtomobile, ozavešča o pomembnosti previdne, strpne in varne vožnje takrat, ko cesto delita kolesar in voznik motornega vozila. Kolesarji namreč spadajo v eno najbolj ranljivih skupin v prometu. Statistika kaže, da je bilo leta 2018 na področju Evropske unije v vseh zabeleženih prometnih nesrečah, ki so se zgodile med kolesarjem in drugim vozilom, 83 odstotkov takih, ki so se za kolesarja končale s smrtjo ali težjo telesno poškodbo. V Sloveniji pa je bilo istega leta med vsemi, ki so v prometu utrpeli težje telesne poškodbe, kar 23 odstotkov kolesarjev.
 
Projekt #MislimVarno VOZIM S SRCEM pa je letos dobil še nadgradnjo v dobrodelnem dejanju. Gregor Habe je namreč izjemno nadarjen ročni kolesar, član državne reprezentance, ki na svojem dotrajanem, starem ročnem kolesu dosega izjemne rezultate. Gregor je z ročnim kolesom prišel v stik v Soči, v času rehabilitacije po hudi nesreči, ki jo je doživel, ko je bil star 27 let in ki ga je prikovala na invalidski voziček. Kakor pravi sam, je bilo ročno kolesarstvo ljubezen na prvi pogled, njegova največja želja pa je, da bi se udeležil para olimpijskih iger, ki se bodo leta 2020 odvijale na Japonskem.
 
Na invalidski voziček ga je prikovala nesreča. FOTO: Zavod Vozim
Na invalidski voziček ga je prikovala nesreča. FOTO: Zavod Vozim
Ker je nakup novega ročnega kolesa izjemen finančni zalogaj, so Gregorju na pomoč priskočili Primož Jeralič (udeleženec paraolimpijskih iger v Riu de Janeiru), Peter Cerar in David Razboršek – vsi štirje bodo na svojih ročnih kolesih, z vožnjo od Lendave do Kopra, spodbujali zbiranje sredstev za nakup Gregorjevega novega kolesa.

Njihov podvig so že podprla številna podjetja, kot so Toyota Slovenija, Zavarovalnica Triglav, Pocinkovalnica, d. o. o., Vodoterm, d. o. o., Hotel Evropa, Medijska hiša Delo, Gregorjevo lokalno okolje in različne organizacije, kot so Agencija za varnost v prometu (AVP), KD Lendava , KD Raketa, KD Rog in KD BikeRepublic.
 
Projekt pa lahko podprete tudi vi tako, da vozite varno in upoštevate 1,5 metra obvozne razdalje, da parakolesarjem namenite kakšno spodbudno besedo, če jih srečate na poti, ali z donacijo, Svoj prispevek lahko nakažete na trr: SI56 6100 0001 5032 243, Društvo paraplegikov jugozahodne štajerske, Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, SKLIC: SI00 1889-19.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije