Predstavitvena informacija

Resnica o umetni inteligenci

Po zaslugi digitalizacije smo med seboj vse bolj povezani, delovni procesi v podjetjih in tovarnah pa vse bolj avtomatizirani. Ljudem delo lajšajo roboti in umetna inteligenca, ki je v porastu in je naša prihodnost.
Fotografija: FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/istockphoto

Napredek se odvija sam od sebe; navajanje nanj ni preprosto, je pa nujno, saj posega v vse pore življenja. Robotizacijo in rabo umetne inteligence zato podpirajo tako vlade kot industrija in akademski krogi.

Pomoč pri delu
Roboti in umetna inteligenca so človeku v veliko pomoč pri optimizaciji in pospeševanju proizvodnje. Hitro so sposobni predelati ogromno količino podatkov, opravljati (tudi fizično) zahtevnejše naloge ter popravljati svoje napake.

FOTO: Getty Images/istockphoto
FOTO: Getty Images/istockphoto

Umetna inteligenca v izobraževanju
Predstavljeni bodo programi spletnega izobraževanja, napredne učne tehnike, interaktivni procesi; iUrnik, ki samostojno računa šolski urnik na osnovi podatkov šole; v učnem prostoru prihodnosti bo moč videti, kam gredo smernice izobraževanja. Ministrstvo za javno upravo bo pripravilo srečanja o digitalizaciji javne uprave ter predavanje o digitalizaciji vesolja, zgradili pa bodo tudi učni prostor, v katerem boste lahko preizkusili inovativne učne metode prihodnosti.

Se imamo česa bati?
Že nekajkrat se je zgodilo, da so roboti razvili svoj način komunikacije, ki mu ljudje niso mogli slediti – tak je npr. primer robotov Alice in Boba pri Facebooku. Nekatere zato ne skrbita le izguba delovnih mest in prevlada robotov nad ljudmi, temveč tudi morebiten konec človeštva. A umetna inteligenca je tu, da nam pomaga, ne da nas nadomesti, in čeprav bodo nekatera delovna mesta res izginila, se bodo pojavila nova.

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije