KORONAVIRUS

Resne razmere na Hrvaškem: korona udarila na čelu zdravstvene stroke

V samoizolaciji je prvi mož nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Fotografija: Prvi test naj bi bil negativen. FOTO: Jarun011, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Prvi test naj bi bil negativen. FOTO: Jarun011, Getty Images, Istockphoto

Drugi val epidemije koronavirusa je očitno že tu. Medtem ko pri nas spet počasi narašča število okužb, tudi iz sosednje Hrvaške poročajo o zaostrovanju razmer. Korona naj bi udarila celo pri vodilnih zdravstvenih strokovnjakih v državi. Mediji namreč poročajo, da je od sinoči v samoizolaciji Krunoslav Capak, šef nacionalnega zavoda za zdravje (HZJZ).

Capak naj bi moral v karanteno, potem ko je sodeloval na konferenci mednarodnega združenja hrvaških študentov medicine, tam pa naj bi bil okužen eden od sodelujočih. Kot poročajo hrvaški mediji, je zato v karanteni tudi Vera Katalinić Janković, pomočnica ministra za zdravje, prav tako pa tudi Capakova namestnica Ivana Pavić Šimetin, namestnica vodje zagrebškega urada za zdravje Mirela Šentija Knežević in predstojnik ginekološke klinike sester usmiljenk Krunoslav Kuna. Tudi ostale osebe, ki so bile na konferenci, bodo testirali, tako kot tudi tiste, s katerimi so bili v stiku.

Po neuradnih podatkih naj bi bil Capak na prvem testu negativen, vendar pa mora to potrditi še naslednji test, preden bo lahko prepričan, da s koronavirusom ni okužen.

Na Hrvaškem so v četrtek imeli 11 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največje število okuženih po 12. maju. Skupaj s temi primeri je bilo v četrtek na Hrvaškem 20 okuženih z novim koronavirusom.

Zaradi vnovičnega dvomestnega števila novookuženih so hrvaške oblasti pozvale prebivalce, naj upoštevajo osnovne epidemiološke ukrepe, kot sta medsebojna razdalja ljudi in pogosto umivanje rok.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije