Rešitelje peljal na najvišji dimnik

Alpinist Brane Povše se je z vzponom spomnil tudi na umrlega soplezalca Satana.
Fotografija: Avtor vzponov na dimnik Brane Povše (levo) in predsednik PD Celje Matica Brane Povše sta se prvič srečala. FOTO: Brane Povše
Odpri galerijo
Avtor vzponov na dimnik Brane Povše (levo) in predsednik PD Celje Matica Brane Povše sta se prvič srečala. FOTO: Brane Povše

Na četrtek, 24. oktobra, so gore vzele življenje 55-letnega Marka Kocjančiča, prijatelji so ga klicali Satan. Zanj je bila usodna ogromna skala, ki se mu je izpulila pod rokami med prečenjem grebena na Mrzli gori. Omahnil je v globino, njegov soplezalec, 54-letni Brane Povše, pa je lahko le nemo opazoval njegov padec. Oba, pokojnega in preživelega, so v dolino odpeljali celjski gorski reševalci. V znak hvaležnosti za rešitev in v spomin na prijatelja, s katerim sta opravila številne zahtevne ture v gorah, se je Brane odločil, da bo naredil nekaj posebnega. Ker je avtor uradnih vzponov na trboveljski dimnik, s 360 metri najvišji v Evropi, mu ni bilo treba dolgo tuhtati. Odločitev je padla in svoje rešitelje je nedavno povabil na prav poseben vzpon.

»Deset fantov je tistega dne pustilo svoje obveznosti in prihitelo na pomoč. Nekako sem se jim hotel oddolžiti in vsi so bili navdušeni. Bil je res čudovit dan, zelo čustveno in adrenalinsko je bilo,« je povedal po vzponu po natanko 1400 železnih klinih, 13 balkonih in štirih notranjih delih. Opremljeni s samovarovalnimi kompleti in čeladami so se zbrali že ob pol osmih in po eni uri vzpenjanja stali na vrhu. Na začetku, spodaj, je bilo tako mrzlo, da se je nekaterim zanohtalo, na tretjem balkonu pa jih je že obsijalo sonce.
Vzpon je zelo adrenalinski. FOTO: Brane Povše
Vzpon je zelo adrenalinski. FOTO: Brane Povše

Srečanje dveh Branetov Povšetov

A tega dne na dimnik ni plezal samo en Brane Povše, ampak kar dva – poleg organizatorja tudi nekdanji načelnik GRS Celje, zdaj pa predsednik Planinskega društva Celje Matica Brane Povše. Ja, tisti Brane Povše, ki ga je vsa Slovenija spoznala, ko je obupan in pretresen povedal, da je njihovemu planinskemu društvu po Korošici zgorela še planinska koča na Okrešlju.
Le nekaj deset kilometrov narazen stanujoča Braneta se še nikoli nista videla. »Zaradi interneta in družabnih medijev sva vedela drug za drugega, a v soboto sva se prvič videla. Izjemni fantje so vsi po vrsti, neizmerno sem jim hvaležen, ker so mi pomagali, in tudi za vse, kar počno v svojem prostem času. Bi pa samo opozoril, da vzponi na dimnik niso odprti za javnost, ampak samo s posebnim dovoljenjem. Tudi za tokrat se vsi skupaj lepo zahvaljujemo vodstvu HSE – Energetska družba Trbovlje, d. o. o., v prihodnje pa si bom še naprej prizadeval, kot si že štiri leta, da bi trboveljski dimnik lahko postal vadbeni poligon za gorske reševalce in podobne službe in tudi tako služil dobremu namenu,« pravi Brane Povše.
FOTO: Brane Povše
FOTO: Brane Povše

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije