ANKETA NEDELJSKIH NOVIC

Rekreacijsko dokazovanje na lastno odgovornost

Športna rekreacija je zdrava za duha in telo.
Fotografija: Slo., Pokljuka, 30.7.2020, E-bike Pokljuka, foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Slo., Pokljuka, 30.7.2020, E-bike Pokljuka, foto: Dejan Javornik

Športna rekreacija je zdrava za duha in telo. Tu ni dovolj prostora, da bi lahko navedli vse blagodati, ki jih tako psihi kot fizisu prinaša gibanje, ukvarjanje s športom, še posebno na svežem zraku. Ampak za blagodati je treba sem ter tja plačati davek. Dajatve rekreaciji se nemalokrat pokažejo kot poškodbe.


Na svetu so narodi, ki veljajo za izrazito športne, zaradi velikosti zlatijo svoje uspehe v množini disciplin, pa tudi takšni, ki so geografsko, socialnostatusno, karakterno bolj mirujoči. Ni vsak narod za vsak šport. Nizozemci izvrstno hitrostno drsajo, malo slabše brcajo žogo, Nemci so dobri v vsem, pri čemer sta potrebna red in disciplina, Pakistanci kriketirajo, Rusi šahirajo in še kaj, Slovenci, kaj bi naštevali. Rekreacija na naši strani Alp pa je enaka premnogoboju. Kot je pokazala naša tokratna spletna anketa na www.slovenskenovice.si, Slovenci oziroma slovenski rekreativci radi precenjujejo svoje možnosti in bodo za dokazovanje naredili vse in še več. Pa pravil se tudi neradi držijo. Primer iz Triglavskega narodnega parka je več kot očiten.


Triglavski narodni park spada med najstarejše evropske parke, razprostira se na 840 kvadratnih kilometrih, v njem veljajo posebna pravila, a jih ne upoštevajo vsi. Do konca julija je bilo ugotovljenih in izrečenih ukrepov za 114 kršitev. Najpogostejša kršitev je parkiranje motornega vozila, počitniške prikolice ali vozila, ki se uporablja za bivanje, zunaj za to določenih mest, druge najpogostejše kršitve pa so šotorjenje ali taborjenje zunaj za to določenih mest, pristajanje s padali zunaj za to določenih mest, vožnja z motornimi vozili ali kolesi v naravnem okolju, športne aktivnosti na vodotokih in kršitve glede nabiranja gob. Opažajo tudi porast kršitev spuščanja psov s povodcev.


Ali so rekreacijske poti po državi (pre)slabo označene, je pa že drugo vprašanje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije