Rekordnega krapa premamil z ananasom

Sandi Golob je s krapom, težkim 37,5 kilograma, postavil nov absolutni slovenski rekord.
Fotografija: Novi slovenski rekorder med krapi v rokah Sandija Goloba FOTO: ANDREJ KOVAČIČ
Odpri galerijo
Novi slovenski rekorder med krapi v rokah Sandija Goloba FOTO: ANDREJ KOVAČIČ

Na akumulaciji Brežice, ki je le zajezena Sava na območju Vrbine pri Brežicah, je 28-letnemu Sandiju Golobu iz Pleterij med prvomajskimi prazniki uspelo ujeti doslej najtežjega krapa na slovenskih tekočih in mirnih vodah. Prejšnjega rekorderja iz Šmartinskega jezera, ki je tehtal 34,6 kilograma, je presegel za skoraj tri kilograme.
Oznaka za zajezerjeno Savo pri Brežicah FOTO: RD BREŽICE
Oznaka za zajezerjeno Savo pri Brežicah FOTO: RD BREŽICE

Presrečni ribič, ki je že tretje leto član RD Brežice, je povedal, da ga je za ribolov kot otroka navdušil oče, s katerim je hodil na Savo, v srednji šoli pa je ribaril s sošolcema Andrejem Kovačičem in Primožem Srpčičem. Pred štirimi leti pa je Sandija začel zanimati krapolov. Z njim je okužil tudi Andreja in Primoža. Včlanili so se v RD Brežice in sprva lovili manjše krape, nato pa z vsakim ulovom postajali vse zagretejši. Pred dvema letoma je RD Brežice organiziral prvo druženje kraparjev na akumulaciji Brežice in sklenili so preveriti, kako dobri so. Ekipi CT Vinček je uspelo ujeti 23,8-kilogramskega krapa in zasesti drugo mesto.
Drugega največjega krapa doslej je ujel Klemen Kunc. FOTO: OSEBNI ARHIV
Drugega največjega krapa doslej je ujel Klemen Kunc. FOTO: OSEBNI ARHIV

Sandi se je z Andrejem lani vključil še v kraparsko ligo RD Krško-Brestanica in osvojila sta tretje mesto. Ob tem pa hodila na ribolove po gramoznicah. Ker presežkov ni bilo, sta se letos posvetila le akumulaciji Brežice. Nekaj dvo- ali tridnevnih zimskih kampanj ni bilo uspešnih, velikih kapitalcev pa niso prinesli niti večdnevni spomladanski ribolovi. Nato je sledil 29. april, ko sta se prestavila višje proti NEK, saj so jima ribiči rekli, da so ribe v tistem delu aktivne.
 

Nočni lov z brega


Odločila sta se za nočni ribolov, loviti pa začela ob 19. uri. Po dveh urah od hranjenja sta dobila prvi prijem krapa, kmalu zatem še enega. A zares se je začelo ob pol treh ponoči, ko ju je prebudil zvok piskača. Katera riba je prijela, si nista predstavljala, vedela pa, da gre za kapitalca, ki se ni hotel predati. Po 40 minutah borbe jima ga je le uspelo zajeti v mrežo. Ko sta ugotovila, kako velik je krap, ju je prevzela neopisljiva sreča. Sandi pravi, da mu bosta v spominu najbolj ostala trenutka, ko je krapa komajda dvignil v naročje in ko sta ga z Andrejem vagala.


Tehtnica se je ustavila pri 37 kilogramih in pol. Takrat se je zavedel, da je to novi absolutni državni rekord krapa v mirnih in tekočih vodah in da so poplačane vse noči, ki sta jih z Andrejem prebedela ob Savi. Sliko z ribo v vodi mu je velika globina vode pri bregu onemogočila, zato sta jo slikala pri banjici, nakar sta jo izpustila nazaj v reko.
 

Ko te zagrabi, ne nehaš loviti


Kljub neverjetnemu uspehu ribolova s tem ni bilo konec. V 65-urni kampanji sta ujela kar 26 rib s skupno težo 339 kilogramov. Andrej je popravil svoj osebni rekord krapa, Sandi pa še za amurja. Oba sta bila enako težka – 20,5 kilograma. Ob vseh naštetih rekordih Sandi pravi, da je bil to zanj ribolov življenja, saj si ni predstavljal, da bo prav on izboljšal državni rekord. Med kraparji se je za Golobov uspeh takoj razvedelo in v naslednjih dneh so ribiči začeli množično prihajati na akumulacijo Brežice. Prejel je veliko pohval in vprašanj o taktiki ter uporabljeni hrani. Razkril je le, da se rekorder ni mogel upreti bojliju z okusom ananasa.


Da je Sava v akumulaciji Brežice raj, v katerem ribe zaradi obilice naravne in hrane, ki jo vanjo zmečejo ribiči, hitro pridobivajo težo, je 5. maja dokazal še ribič Klemen Kunc, ki je ujel skoraj 30-kilogramskega krapa. Sandi Golob je prepričan, da bo zelo kmalu ta voda številka ena v Sloveniji. Kljub neverjetnemu dosežku ne namerava odnehati, saj si želi še večkrat preskočiti svojo trenutno magično mejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije