Recesija pred vrati, brezposelnih že prek 90.000

V 52 dneh se je število brezposelnih povečalo za petino.
Fotografija: Simbolična fotgrafija. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotgrafija. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

»Pred vrati imamo recesijo in zelo se bo treba potruditi, da ne bomo imeli tudi depresije,« je pred dnevi izjavil predsednik vlade Janez Janša. Slovenija se je sicer precej uspešno soočila z epidemijo, kako jo bo po koronakrizi odneslo gospodarstvo, pa bomo šele videli.

Kar lahko danes ugotovimo, je, da se je brezposelnost krepko povečala. Po neuradnih podatkih, ki jih na svoji spletni strani objavlja zavod za zaposlovanje, se je v 52 dneh število brezposelnih povečalo kar za petino! Če je bilo po neuradnih podatkih 22. marca (epidemija je bila razglašena deset dni prej) na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 75.088 oseb, jih je bilo 13. maja že 90.128 ali prek 15 tisoč več.

V prvem tednu od 22. marca je bilo v povprečju na zavod za zaposlovanje vsak dan prijavljenih na novo 400 ljudi, danes je ta številka več kot prepolovljena. Z 12. na 13. maj se je število brezposelnih povečalo za 177, dan prej za 81, še dan prej za 235. Zdi se, da se priliv brezposelnih počasi umirja. Kdaj se bo trend obrnil, pa bomo redno preverjali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije