Razvpiti izginuli tovornjak mask: to pravi KPK

Komisija za preprečevanje korupcije je v poslu z izginulimi maskami zaznala korupcijska tveganja.
Fotografija: Primer preiskuje tudi policija. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Primer preiskuje tudi policija. FOTO: Voranc Vogel

KPK je na podlagi prijave pod drobnogled vzel posel države s podjetjem Labena, ki se je znašlo v središču zgodbe o izginulih zaščitnih maskah in bilo oškodovano. Zaznala je korupcijska tveganja in ugotovitve odstopil državni revizijski komisiji. Kriminalistična preiskava domnevne prevare z zaščitnimi maskami je v predkazenskem postopku.

Podjetje Labena se je marca znašlo v središču zgodbe o izginulih treh milijonih zaščitnih mask, ki jih je pri tem podjetju naročila Slovenija in jih je zaman pričakovala 18. marca. Minister za obrambo Matej Tonin je takrat dejal, da je šlo za klasično prevaro. 

Preberite še: Počivalšek o izginulih maskah povedal povsem drugačno zgodbo kot Tonin
To naj bi bil goljuf z maskami, ki je naplahtal Slovence​
Tonin razkril, kaj se je zgodilo z izginulimi maskami

Direktor podjetja Labena Borut Čeh je danes pojasnil, »da so v navezi z naročilom mask iz BiH edino oni kot podjetje plačali vnaprej avans, in ko so to prijavili policiji, so bili označeni kot oškodovanec«. S celotnim potekom so seznanili tudi druge predstavnike oblasti. 

KPK je Zavodu RS za blagovne rezerve naložil, da mora kljub izvedbi javnega naročila s postopkom pogajanj brez predhodne objave upoštevati temeljna načela novele zakona o javnem naročanju, zlasti načelo gospodarnosti in načelo transparentnosti. Naložili so mu objavo obvestila za predhodno transparentnost na portalu javnega naročanja najpozneje ob sklenitvi pogodbe z izbranim ponudnikom. Ker je KPK ocenil, da zavod za blagovne rezerve ni poslal v objavo obvestila, kar bi moral storiti po zakonu o javnem naročanju, je o sumu kršitve zakona obvestil državno revizijsko komisijo in ji predlagal uvedbo prekrškovnega postopka. KPK je ob tem predlagal Računskemu sodišču RS, naj po zaključku izrednih razmer zaradi novega koronavirusa izvede revizijo poslovanja zavoda za blagovne rezerve. To naj računsko sodišče po njihovem opravi zlasti za sklenjene pogodbe v zvezi z izvedenimi javnimi naročili v času trajanja izrednih razmer.

Sarajevski portal sarajevotimes.com je v nedeljo poročal, da so specializirano tožilstvo, kriminalisti in policisti BiH v sodelovanju s slovenskimi kolegi izvedli več aktivnosti z namenom preprečitve morebitnega pranja denarja v vrednosti več kot pol milijona konvertibilnih mark (več kot 250.000 evrov) v povezavi z dobavo zaščitnih mask za slovensko podjetje. Ali gre za dobavo mask omenjenemu slovenskemu podjetju, iz prispevka na portalu ni razvidno.
 

Kriminalisti vodijo predkazenski postopek


Ppr Policijski upravi (PU) Ljubljana so danes na vprašanje, ali lahko potrdijo, da gre za preiskavo okoliščin, povezanih z izginulim tovornjakom mask, ki so bile namenjene slovenski državi in o čemer so mediji poročali 18. in 19. marca letos, odgovorili, da »v predmetni zadevi ljubljanski kriminalisti vodijo predkazenski postopek. Slovenska policija pri tem aktivno sodeluje z varnostnimi organi BiH. Intenzivna kriminalistična preiskava še ni zaključena, zato konkretnejših informacij ta trenutek še ne moremo posredovati.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije