NI SLABO

Razkrivamo, koliko slovenski poslanci dobijo poleg plače

Upravičeni so še do marsikaterih dodatkov in ugodnosti.
Fotografija: Državni zbor Republike Slovenije. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Državni zbor Republike Slovenije. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Po burnem odzivu javnosti je večina slovenskih poslancev nenadoma spremenila svoje mnenje in odrekla podporo zakonu o poslancih, ki bi jim sicer prinesel marsikatero ugodnost. Med drugim je največ prahu dvignil predlog, da bi se jim prevoz na delovno mesto plačeval glede na kilometre in ne glede na najnižjo ceno javnega prevoza.

Čeprav so ostali brez nekaterih ugodnosti, pa se našim poslancem ne godi slabo. S spremembami davčnih zakonov, ko so med drugim razbremenili plače, bodo imeli na letni ravni kar nekaj stotakov več v žepu, že sedaj pa so med ugodnostmi, ki jih lahko izkoristijo, najem poslanskega stanovanje po najemninah, bistveno nižjih od tistih, ki jih morajo v Ljubljani odšteti navadni smrtniki.

Službena stanovanja zaseda 23 poslancev:
23 poslancev DZ, ki imajo službena stanovanja in višina najemnine, ki jo plačujejo. Vir: DZ. FOTO: DZ, A. L.
23 poslancev DZ, ki imajo službena stanovanja in višina najemnine, ki jo plačujejo. Vir: DZ. FOTO: DZ, A. L.

 
Preberite še:
Poslanski privilegij: za navadne državljane tudi štirikrat dražje

Tu pa se njihove ugodnosti ne končajo. Poslanke in poslanci so poleg lepih plač upravičeni do:
– povračila stroškov za prevoz na delo in z dela v višini najcenejšega javnega prevoza oziroma kilometrine, kadar javni prevoz ne obstaja ali ga ni mogoče uporabiti;

Povrnitev potnih stroškov, ki jih prejemajo naši poslanci. Vir: DZ. FOTO: DZ, T. V.
Povrnitev potnih stroškov, ki jih prejemajo naši poslanci. Vir: DZ. FOTO: DZ, T. V.

 
Preberite še, kakšne plače imajo naši poslanci in kakšne plače ter druge ugodnosti imajo njihovi evropski kolegi.

– regresa za prehrano med delom – vsi v znesku 3,52 evra. Regres za prehrano med delom za zaposlene v javnem sektorju je od 1. julija 2019 dalje 3,97 evra, medtem ko je za funkcionarje v skladu s 166. člen ZUJF 3,52 evra;

– regresa za letni dopust;

– mesečnega pavšalnega zneska za pokrivanje stroškov pri opravljanju funkcije v volilni enoti v višini od 500 do 800 evrov. Višina, ki jo prejme posamezni poslanec, je odvisna od oddaljenosti njegovega stalnega prebivališča od sedeža državnega zbora. Poslanci enkrat letno in ob prenehanju poslanskega mandata (v roku 30 dni po zaključku koledarskega leta oziroma poslanskega mandata) obvestijo mandatno-volilno komisijo o svojih aktivnostih v volilni enoti. Če poslanec obvestila ne posreduje v določenem roku, se mu do izpolnitve te obveznosti poslanski pavšal ne izplačuje;

Pavšali, ki jih prejemajo poslanci. Vir: DZ. FOTO: DZ, T. V.
Pavšali, ki jih prejemajo poslanci. Vir: DZ. FOTO: DZ, T. V.


– povračila stroškov selitve iz kraja stalnega prebivališča v kraj, kjer ima službeno stanovanje, in nazaj;

– jubilejne nagrade;

– odpravnine ob odhodu v pokoj;

– nadomestila za ločeno življenje; od 23 poslancev, ki imajo službena stanovanja, je 13 poslancev, ki imajo družino, uveljavilo pravico do nadomestila za ločeno življenje v znesku 140,54 evra. To nadomestilo se izplačuje zaposlenemu, ki je razporejen na delo več kot 70 kilometrov zunaj kraja bivališča njegove ožje družine in živi ločeno od ožje družine.

Plačano izobraževanje

Vsak poslanec lahko poleg tega na leto prejme do 800 evrov letno za izobraževanje. Sredstva se zagotavljajo poslanskim skupinam glede na število poslancev v poslanski skupini. Če funkcionar nastopi mandat med letom, mu pripada sorazmerni delež letne kvote. Sredstva so namenska in se lahko uporabijo le za seminarje, tečaje (računalniški, jezikovni ipd.), simpozije, delavnice in druge oblike funkcionalnega izobraževanja ter za nabavo avdio-video izobraževalnih pripomočkov.

Poraba na mobilnikih

Poslanci imajo tudi plačano porabo na službenih mobilnih telefonih. Državni zbor za uporabo službenih mobilnih telefonov in službenih prenosnih računalnikov vsakemu funkcionarju zagotavlja govorno in podatkovno kartico s pravico porabe v okviru letne kvote v naslednjih zneskih:
1. predsednik državnega zbora do 1300 evrov,
2. podpredsedniki državnega zbora do 1100 evrov,
3. vodje poslanskih skupin do 1300 evrov,
4. preostali do 1000 evrov.

Poslanska pisarna v volilni enoti

Državni zbor poslancem krije tudi stroške delovanja poslanskih pisarn v eni volilni enoti, v okviru razpoložljivih sredstev pa lahko tudi večje število pisarn. Prostori za poslanske pisarne se najamejo za določeno število dni mesečno. Za delovanje poslanske pisarne se poslancu mesečno zagotovi znesek 180 evrov, ki je prioritetno namenjen za pokrivanje stroškov najemnine in obratovalnih stroškov poslanske pisarne, in če zadostuje, tudi za pokrivanje stroškov dela strokovno-administrativnih delavcev in materialnih stroškov. Poslanec teh sredstev ne prejme neposredno, temveč jih državni zbor izplačuje najemodajalcu v skladu s sklenjeno najemno pogodbo oz. osebi, ki za poslansko pisarno opravlja strokovno-administrativna dela na podlagi pogodbe o delu. Vse druge obveznosti v zvezi z delom poslanca v volilni enoti se pokrivajo iz sredstev mesečnega pavšala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije