Razkrivamo, kako radi kradejo vinjete zaposleni na bencinskih servisih

V želji po cenovno ugodni vinjeti se nekateri odločijo za nakup na črnem trgu, a jo je tam težko dobiti.
Fotografija: Lani so nadzorni centri izdali nekaj manj kot 60 tisoč plačilnih nalogov zaradi različnih prekrškov v zvezi z vinjeto. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Lani so nadzorni centri izdali nekaj manj kot 60 tisoč plačilnih nalogov zaradi različnih prekrškov v zvezi z vinjeto. FOTO: Leon Vidic, Delo

Pri priljubljenem spletnem oglasniku, kjer ljudje večinoma prodajajo in kupujejo blago iz druge roke, je mogoče zaslediti številne oglase za nakup letne vinjete: »Kupim vinjeto 2020, plačam takoj v gotovini.« Vsi iščejo najboljšega ponudnika, ki bi jim letno vinjeto prodal ceneje od 110 evrov, kolikor je treba zanjo plačati pri uradnemu trgovcu, in upajo, da se jim bo nasmehnila sreča.
 
Preberite tudi:
Bivši policist kradel vinjete

Za vinjeto se je morala Tatjana boriti: poglejte, kaj se ji je zgodilo

Veliko povpraševanje po nakupu vinjet od neznanega ponudnika nas je napeljalo k razmišljanju o morebitnih preprodajah ukradenih vinjet, a teh, kot kaže, ni veliko v obtoku.


Za letno vinjeto pripravljen odšteti 90 evrov, a ponudb (še) ni


Eden od kupcev na Bolhi nam je zaupal, da je oglas objavil pred tremi tedni, a se mu je do danes oglasila le ena oseba, ki bi mu vinjeto prodala nekoliko ceneje od tiste, ki bi jo dobil z računom. Sam je zanjo pripravljen odšteti največ 90 evrov, prodajalec pa je ni želel prodati po stotimi evri. Tokrat se je za nakup cestne nalepke prek spletnega portala odločil prvič, z nakupom pa se mu ne mudi.


Policija obravnava tatvine vinjet


Policija v zadnjem obdobju ni bila obveščena o primeru preprodaje vinjet prek spletnih oglasnikov ali forumov, ki bi izvirale iz tatvin, čeprav po drugi strani priznavajo, da se s primeri tatvin vinjet vendarle soočajo: »Obravnavamo posamezne primere tatvin, predvsem iz vlomov v bencinske servise in trafike, kjer so predmet napada tudi vinjete.«


Zaposlenim na misel ne pride, da bi vinjeto ukradli


Če vlomilce na bencinskih servisih mamijo vinjete, pa se te ne lepijo na prste zaposlenih. V OMV in Petrolu, ki sta le dve prodajni mesti od štirinajstih za nakup vinjete, so za Slovenske novice pojasnili, da morebitnih zlorab ali kraj s strani zaposlenih ne beležijo, saj da imajo vzpostavljen napredni sistem spremljanja zalog prodanih vinjet. »Program, ki nadzoruje prodajo vinjet po serijskih številkah, onemogoča prodajo vinjet z enako serijsko številko več kot enkrat,« so sporočili iz Petrola.
 

Vinjete niso zanimive za ponarejevalce


Po nekaterih zapisih na spletnih straneh je vinjeto na črnem trgu bilo v preteklosti lažje dobiti in bistveno ceneje kot danes. Zakaj je danes drugače, nismo dobili odgovora. Da vinjete niso zanimive za preprodajalce, govori tudi podatek, da v obtoku ni ponarejenih vinjet. »Nazadnje smo ponarejene vinjete odkrili v letu 2014,« so nam sporočili iz Darsa, ki skrbi za izdajo in tiskanje vinjet.


Previsoka cena?


Da je cena vinjete za marsikoga previsoka, priča tudi podatek, da so cestninski nadzorniki lani izdali največ plačilnih nalogov (58.067) zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet od leta 2008 dalje, odkar so vinjete obvezne za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Za nepravilno uporabo se štejejo vinjete, ki jih na vozilo ne namestimo z njenim prvotnim lepilom ali če z nedovoljenim posegom zmanjšamo učinkovitost lepila.

Pri Darsu zato svetujejo previdnost pri nakupu vinjet. Vendarle so lahko prodajalci namazani z vsemi žavbami in vam lahko pod pretvezo, da je nalepka še povsem nova, prodajo že uporabljeno vinjeto s slabšim lepilom, hkrati pa se lahko, če je ukradena, zanjo tudi kazensko odgovarja.

Naj še omenimo, da po 244. členu novega kazenskega zakonika izdelovalcem, razpečevalcem in uporabnikom ponarejenih vinjet grozi zaporna kazen do treh let.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije