Razkriti podatki: Vsak Slovenec lahko vidi, koliko ga stane država

Kam gre denar od davkov, trošarin, glob, dohodnine itd.?
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Ministrstvo za finance je te dni predstavilo spletno stran proracun.gov.si, kjer so zbrani podatki o slovenskem proračunu in podatki o tekočih projektih, ki so financirani iz proračuna. Prek portala boste tako lahko sledili najnovejšim proračunskim podatkom in imeli popoln pregled nad tem, koliko vas je država stala zadnjih 10 let. Vsak zainteresirani bo lahko hitro prišel do informacije o dinamiki vplačil v državni proračun in o tem, za kaj je bil vsak evro porabljen ne le na državni ravni, temveč tudi po občinah in regijah.


Kam gre denar od davkov, trošarin, glob, dohodnine itd.?


Ministrstvo za finance je za vse, ki jih zanima, kam gre denar, ki ga prek davkov,  dohodnine, glob, trošarin, kapitalskih prihodkov, prejetih sredstev iz EU in drugih prispevkov plačujejo državljani, pripravilo posebno spletno stran.

Kako država porabi denar? Največ za plače zaposlenih v javnem sektorju in družinske prejemke. FOTO: Zaslonski posnetek
Kako država porabi denar? Največ za plače zaposlenih v javnem sektorju in družinske prejemke. FOTO: Zaslonski posnetek
»Z objavo spletnega mesta Državni proračun – interaktivni prikaz podatkov želimo državni proračun želimo približati širšemu krogu ljudi in jim omogočiti, da pobližje spoznajo, kaj vse iz državnega proračuna financiramo in koliko denarja država vsako leto nameni za posamezna področja,« je ob predstavitvi projekta povedala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec.

Dostopni so tudi podatki o načrtovanih največjih državnih investicijah. Iz grafičnega in interaktivnega prikaza se da razbrati, da je gradnja drugega tira Koper–Divača ocenjena na 1,2 milijarde evrov. Za gradnjo avtocest po Sloveniji je bilo doslej porabljeno 8,2 milijarde evrov.

Izdelava programa in njegovega grafičnega prikaza proracun.gov.si je državljane stala 78.000 evrov. Proračun za leto 2020, ki ga je DZ sprejel konec leta, predvideva za skupaj 10,8 milijarde evrov prihodkov in 10,4 milijarde evrov odhodkov. Do danes smo skupaj porabili 404 milijone evrov, od tega največ za plače in družinske prejemke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije