PALČICA POMAGALČICA

Razkrili, kdo je malemu Krisu priskočil na pomoč, da se je vrnil domov

S sredstvi, ki so ostala, so že pomagali 18 hudo bolnim otrokom.
Fotografija: Kris Zudich je ameriško dogodivščino dobro prestal in dosegel velik napredek. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Kris Zudich je ameriško dogodivščino dobro prestal in dosegel velik napredek. FOTO: Facebook

V društvu Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, ki je konec lanskega leta začelo vseslovensko akcijo zbiranja denarja za Krisa Zudicha, so razkrili, koliko sredstev so porabili za njegovo zdravljenje in kako so ga sredi pandemije novega koronavirusa spravili iz ZDA, kjer je s starši prebival zadnje mesece, a je situacija zaradi virusa postajala vse bolj resna.
 
Preberite tudi:
Malček Kris je doma, priletel je z zasebnim letalom (VIDEO)​
Krisova mama o vedno slabših razmerah v ZDA: V zadnjih dneh nismo mogli kupiti hrane

Kris se je rodil z redko boleznijo spinalno mišično atrofijo. Njegova zgodba je tako ganila Slovence in Slovenke, da jim je uspelo zbrati neverjetnih 3,7 milijona evrov. Večji del tega denarja je šel za zdravljenje v ZDA, kjer je prejel izredno drago zdravilo zolgensma.

»Oskrba s primerno hrano in z nujnimi medicinskimi pripomočki je bila že otežena. Po pogovorih s staršema smo se obrnili na dobrodelne škratke iz predsedniške palače in z veseljem nam je pomagal tudi gospod Andrej Šter. Poiskali smo ustrezen zasebni let, ki je dobil še zadnjo zeleno luč ob pomoči veleposlaništev. Cena leta 120.950,00 evrov je bila neprimerljiva s ceno otrokovega življenja,« so pojasnili, zakaj je moral Kris predčasno končati zdravljenje. Dodali so še, da je stroške leta poravnala Zveza prijateljev mladine Slovenije. »Delno iz sredstev, ki so za Krisa ostali na njihovem računu, in delno z donacijo gospoda Miodraga Kostića ter Gorenjske banke.« S preostankom denarja so že pomagali 18 hudo bolnim otrokom, pomoč malim borcem pa so napovedali tudi še za naprej: »Skupaj s Krisom novim zmagam naproti.«

Iz objave stroškovnika je razvidno, da je največji delež zbranih sredstev šel za zdravilo, skoraj četrt milijona evrov pa za pot v ZDA in nazaj.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije