KORONAPAKET

Takšni so pogoji za koriščenje turističnih bonov (VIDEO)

Turizem je najbolj prizadeta panoga. V Sloveniji v torek ena nova okužba.
Fotografija: Minister je razril, kako bomo koristili bone. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Minister je razril, kako bomo koristili bone. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada je predstavila tretji paket zakonov za boj s posledicami epidemije novega koronavirusa koaliciji, na tiskovni konferenci pa naj bi paket, ki med drugim vključuje turistične bone, predstavili slovenski javnosti. Zakon bo jutri romal v državni zbor. V torek so v Sloveniji opravili 981 testiranj in potrdili eno okužbo z novim koronavirusom. Skupaj je potrjenih 1.468 okužb.
 
Preberite tudi:

Vrh koalicije: Janša se je večkrat nasmejal, Počivalšek skrivnosten (VIDEO)



Na tiskovni konferenci ob 14. uri sodelujejo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, minister za finance Andrej Šircelj ter vladni govorec Jelko Kacin.



Zdravko Počivalšek je predstavil ukrepe s področja gospodarstva in turizma. Posledice epidemije je težko napovedati, zagotoviti je treba državne ukrepe in pomoč. Ne bo enostavno in potrebno bo veliko volje in truda, saj so časi polni izzivov. Najbolj je poudaril sodelovanje med vsemi. Ključni ukrep je subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Ukrep velja do 31. decembra 2020. Upravičenci so vsa podjetja, ki jim upade poslovanje, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenim ne bodo mogli priskrbeti vsaj 90 odstotkov dela. Turizem je bila panoga, ki jo je koronakriza najbolj prizadela. 

Dva ključna ukrepa na področju turizma
Zdravko Počivalšek. FOTO: Blaž Samec
Zdravko Počivalšek. FOTO: Blaž Samec

Za zagon turizma sta bila sprejeta dva ključna ukrepa. Nadomestilo na čakanje na delo za delavce v gostinstvu in turizmu. Upad prihodkov za več kot 10 odstotkov, delodajalci morajo zaposlene na zavod prijaviti do 31. junija. 

Drugi ukrep pa so boni za vse državljane, 200 evrov za vse polnoletne za nastanitvene obrate za kratkotrajno bivanje. Gre za hotele, apartmaje, kampe, turistične kmetije in podobne kapacitete. Vsi mladoletni državljani bodo prejeli bone v višini 50 evrov. Unovčitev bo mogoča do 31. decembra 2020. Furs bo v osmih dneh povrnil stroške turističnim kapacitetam. 345 milijonov evrov pomoči bo podane v obliki bonov. Boni bodo v elektronski obliki, uveljavljali ga bomo skozi davčno številko pri ponudniku in bo stopil v veljavo 1. junija.

Celoten bon bo treba koristiti pri enem ponudniku. Nobene ovire ne bo za rezervacijo prek aplikacij, storitev bo treba plačati direktno ponudniku. Agencije pri tem delu ne bodo mogle sodelovati oziroma od bona ne bomo mogli unovčiti v agenciji. Storitve nočitve ali nočitev z zajtrkom.

Prehod meje za tujce bo mogoč šele po 1. juniju. Za zdaj potekajo dogovori s sosednjimi državami, za končno odprtje pa so odgovorni notranji ministri vseh držav, ki sodelujejo v dogovorih. 

Hoteli, zdravilišča in bazenski kompleksi so še zaprti

Sproščene so aktivnosti na področju manjših hotelov, s 1. junijem naj bi se okvirno odprli hoteli nad 30 postelj. Nijz pripravlja tudi protokole dela v bazenskih kompleksih in zdraviliščih. 

Finančni minister je spregovoril o poroštvenem zakonu za instrument SURE

Tisti, ki prejemajo minimalno plačo in bodo na skrajšanem delovnem času, bodo prejemali malo manj kot minimalno plačo.​ Finančni minister je spregovoril o poroštvenem zakonu za instrument SURE, s katerim bo financiran inštitut skrajšanja delovnega časa, ki naj bi zagotavljal fleksibilnost delovnega trga. Če bo delavec delal polovičen delovni čas, bo dobil plačo, kot jo dobi v katerem koli drugem primeru. Sklad je na evropski ravni vreden 100 milijard evrov. Evropska komisija se bo zanj zadolžila, obrestna mera naj bi bila nizka. Takšna zadolžitev je ugodna tudi za Slovenijo, pri tem pa gre za povratna sredstva, je poudaril Šircelj. Komisija tega denarja še ni razdelila, računajo pa, da bi Slovenija iz tega mehanizma dobila okoli 900 milijonov evrov, namenjenih skrajšanju delovnega časa oziroma zagotavljanju delovnih mest. Ročnost tega posojila naj bi bila deset let. Skrajšan delovni čas naj bi Slovenija financirala tudi iz tekoče finančne perspektive in t. i. socialnega sklada. Tudi pri skladu ESM je določen delež Slovenije: dva odstotka BDP oziroma približno 900 milijonov evrov.

Za bone za turizem namenjenih 365 milijonov evrov​

​Šircelj računa, da bo imela kriza črko V in da se bo po najnižji točki naše gospodarstvo hitro dvigalo. Tretji protikorona paket naj bi bil 'težak' milijardo evrov. Razmerje med BDP in zadolženostjo se bo zaradi zadolžitev in upada BDP letos sicer poslabšalo, a se bomo z gospodarsko rastjo v prihodnjem letu spet vrnili na letošnjo raven, je zatrdil minister. Kje bodo, če bodo, rezi v proračun, ki bo pripravljen do 1. septembra, ni povedal.

Na voljo bo 365 milijonov bonov za turizem, je povedal Šircelj. Vsak polnoletni Slovenec bo prejel bon v vrednosti 200 evrov, vsak mladoletni pa 50 evrov.

Država bo financirala 80 odstotkov polovice plače

Minister za delo je razkril, da so ocenili, da je ogroženih 258 tisoč delovnih mest. Število brezposelnih je od konca marca do začetka maja začelo skokovito naraščati, rast se je v maju začela umirjati. Od začetka krize je približno 14 tisoč več prijavljenih v evidenco brezposelnih. V aprilu je bilo 265 tisoč zaprosil za subvencioniranje čakanja na delo. Nosilni ukrep PKP3 je subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, financiralo se bo do največ 50 odstotkov delovnega časa, za največ 20 ur pa bo delodajalec zaposlenemu izplačal subvencijo v višini 80 odstotkov plače. Za teh 80 odstotkov bo delodajalec prejel subvencijo  med 112,13 evra in 448,52 evra. Za fiksni znesek subvencije so se odločili, da je ukrep preprost, predvidljiv, je pojasnil minister

​Shema subvencioniranja skrajšanega delovnega časa je namenjena tistim delodajalcem, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Subvencionirano bo delo zaposlenih, skrajšano na 20 do 36 ur tedensko. Subvencije bo mogoče koristiti od 1. junija do 31. decembra letos. Delavec v času prejemanja subvencije ohranja vse pravice iz delovnega razmerja. Delodajalec v obdobju prejemanja subvencije in še en mesec po prenehanju ne bo smel začeti postopka odpuščanja delavcev, za katere je prejemal subvencijo.

Tistim, ki so iz domov za ostarele vzeli svojce v domačo oskrbo – teh je bilo okoli 250 –, bodo povrnili stroške. Domove starejših občanov in socialno-varstvene zavodov bodo odprli za nove sprejeme predvidoma s 25. majem, ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja virusa.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije